Празници / фестивали

Сливен е домакин на XXI Национален фестивал на детската книга

8-10 май 2019

◊ СЪБИТИЕТО

В Сливен започна станалият традиционен Национален фестивал на детската книга и книгоиздаване за малките читатели. В майските дни на 2019 усмивките на духовните млади хора от цялата страна и гостите от чужбина озаряват лицата с устремения порив към тайнството на четенето, книгата и изкуствата. Отново културното събитие се провежда по инициатива на екипа на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” (директор д-р Росица Петрова-Василева), на който партнират в организацията Министерство на културата, Община Сливен, Областната администрация, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, както и най-големите детски издателства. Подготовката бе осъществена от организационен комитет с председател Стефан Радев – кмет на община Сливен, а г-жа Цвета Караянчева - председател нa 44–тo Народно събрание, е патрон на Фестивала.

На този национален и с международно участие форум - в срещата на автори и издатели на книги за малките; на научни и библиотечни работници, преподаватели, работещи с деца, илюстратори и др., се координират усилията в отговорната дейност за взаимодействие между тях и по създаване, разпространение и четене на книги; водят се дискусии за успеха на издателските политики и стратегиите за изграждане и поддържане на интереса към детските произведения, а почитателите на книгите развиват чрез различни форми (пленери, конкурси, срещи с творци и други изяви) устрема си към творчество. И връчваната вече шестнадесет години Национална награда “Константин Константинов” стимулира отдадеността на книгата у авторите, оформителите и издателите.

Фоайето на Драматичния театър „Стефан Киров” в Сливен бе тясно при откриването за желаещите да се насладят на концерта-спектакъл (водещ Драгомир Драганов), в който участваха изявени художествени състави: вокална формация към детски хор „Милка Стоева” – гр. Бургас, детска вокална група „Славейче” и балет „Барби” от Сливен и акробалет „Тиара” (Айтос). Г-жа Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и общество, обяви началото на начинанието. Малкият гайдар Денчо Петров също се включи в спектакъла с изпълнение на „Тракийска мелодия”.

На един от водещите акценти в програма на събитието – срещата с изявени писатели - автори на книги за малките, и тази година е отделено достойно място: тук представят най-новите си книги Виктор Самуилов, Никола Райков, Нели Маргаритова, Лили Спасова, Ралица Найденова, Елена Павлова, Катя Антонова, Иво Сиромахов, Иван Раденков, Явор Цанев; ще бъде показан и издателският проект „Как се прави книга – едно издателско приключение” (на издателство „Фют”), както и на издателската продукция на Ателие за българска детска литература „Горната земя”. На Фестивала двама творци организират „майсторски класове” в „своите” жанрове изкуство: младата българска поетеса Петя Кукудева е модератор в изявата под надслов „Граматика на фантазията” (с наградените участници от литературния конкурс „Да уловиш звезда”), а художникът Петър Станимиров – с тези от Пленера за детска рисунка „В света на илюстрацията и комикса”.

По време на Фестивала се отчитат и резултатите от Националния пленер за детска рисунка на тема „Едно невероятно пътуване във времето”, както и от Националния литературен конкурс 2019; издателите биват удостоявани с Националната награда “Константин Константинов” (за принос в детското книгоиздаване); организират се и интересни прояви, като Национален конкурс за сътворяване на детски кукли, художествени изложби, карнавално шествие по ларгото на града, театрални спектакли и др. Тук на изложби в майските дни на 2019 г. представят илюстрациите си Мая Бочева (носител на наградата “Константин Константинов 2018” и Петър Станимиров - с изложба и комикси, както и Борис Стоилов, като малките се вълнуват особено и от уредената във фоайето на ДТ „Стефан Киров” изложба от „театрални кукли на любими герои”.

На площада, пред сградата на Общината, на традиционно провеждащият се базар на книги, децата и родителите им се докосват до най-новата детска продукция на изявените издателства ИК „ПАН”, ИК „Дамян Яков”, изд. „Фют”, ИК „Жанет-45”, ИК „Софт-прес”, ИК „Ентусиаст“, ИК „Кибея”, Ателие за българска детска литература „Горната земя“ и др.

„Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове”, е тази година надсловът на Кръглата маса, срещаща на научния форум в ползотворна дискусия възгледите на издатели, педагози, научни работници - с акцент върху стимулиране на детското въображение и влиянието на хумора в процесите за изграждане на трайна мотивация за четене и отношение към книгата. Тази година 16 доклада на участниците от България, Чехия, Сърбия и Унгария, са включени в отпечатания сборник (билингва – на български и английски езици) с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Концертите в рамките на фестивалната програма също са притегателно място за присъстващите на културните изяви: на сливенските сцени малки певци, танцьори и музиканти от Сливен, Бургас, Ямбол, Ботевград, Карнобат и др. ще привлекат с изкуството си в дните на откриване на фестивала (8 май – 11.30 ч.) и при закриването му на 10 май (12,30 ч.). С особено любопитство и интерес се посрещат обичайно на Сливенския фестивал спектаклите: тази година (на 8 май, от 16 ч.) театър „Хенд” ще разсмива малките със спектакъла си „Хитър Петър”, а на 9 май (от 11.30 ч.) те ще съпреживеят представлението на Театър „Трио” и особено - при завършването на Фестивала - приключенията на „Котарака в чизми”, в едноименното представление на Театрална къща „Мариета и Марионета” (10 май,11 ч.). Респектиращ е и броят на участващите деца от 7 до 15 години от страната (над 300) в проведения тук Национален пленер за детска рисунка под надслов: „Едно невероятно пътуване във времето”. Професионалната работа на художника (върху таблет и с графична програма) П. Станимиров ще демонстрира пред учащите се от Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” в града.

Във втория ден от фестивала – 9 май, актьорите от „Fireter - театър на огъня и сенките” и театър „Мариета и Марионета”, 350 ученици от училищата на Сливен и гости, участват в карнавала с „приказни герои,” водени от Младежкия духов оркестър в гр. Ботевград, мажоретните състави на училище от Казанлък и тези към няколко сливенски школа. Наградите за „най-оригинален костюм” на участниците се определят от жури.

Гражданите и гостите на Сливен ще се насладят на изкуството на младите актьори, музиканти и танцьори от Бургас, Пловдив и Ботевград на заключителния концерт-спектакъл, воден от актьорите Руслан Мъйнов и Алекс Сърчаджиева в Драматичния театър. Тук се обявяват и удостоените (в четири категории) носители на Националната награда „К. Константинов” за 2019 г., като детско жури определя тази година призьора в категория „автор”. В централното фоайе на ДТ „Ст. Киров” (на 10 май, от 10.30 ч.) ще бъдат връчени и отличията от проведените на Фестивала литературен конкурс и пленер за детска рисунка, последвани от вълнуващ концерт.

Провеждан на откритата сцена до базара за книги, той е достоен завършек на поредицата съдържателни изяви по време на XXI Национален фестивал на детската книга 2019 г. в Сливен. Децата участници в културните събития отнасят със себе си за свиден спомен книги и сувенири. За тях остават в паметта не само съприкосновенията с детските писатели и творби, но и съкровените, създадени тук приятелства и поривът към красотата и творчеството.

* * *

Програмата на Фестивала: http://childbookfest.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
08.05.2019 г. 11:32
Посетено:
1502
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29583-sliven-e-domakin-na-xxi-natsionalen-festival-na-detskata-kniga