Празници / фестивали

Нощ на музеите и галериите - Варна 2019

Над 50 събития в рамките на 2 дни обхваща четвъртото издание на фестивала

Нощ на музеите и галериите - Варна 2019

 

◊ НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ВАРНА 2019

Над 50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща четвъртото издание на фестивала Нощ на музеите и галериите. Тази година организаторите от списание „Ти си Варна” са се постарали да включат нови места, атрактивни участници и интересни изложби.

Всички варненски музеи ще се включат на 18 май, събота, с различно работно време и вход свободен за посещения. Очаква ни атрактивна програма в Музея за нова история на Варна, Музея на Възраждането, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик”. През деня в събота за посещение с вход свободен ще бъдат отворени Археологическия музей и Римските терми. За по-активната публика интерес ще предизвикат по-отдалечените комплекси като Побити камъни, Аладжа манастир, Музея на стъклото в Белослав, които също ще работят безплатно през деня на 18 май. За пореден път в Нощта ще се включи и етнографски комплекс „Роден край” в с. Тополи. Аквариумът също ще работи до късно в събота на 18 май.

През първия ден на фестивала ще бъдат открити над 10 изложби в различни галерии и пространства. Един от акцентите ще бъде фотоизложбата на Тодор Димитров, който наскоро спечели световна награда за подводна фотография. Друга фотоизложба ще бъде представена в галерия "Фотосинтезис". Там ще гостува Кирил Станоев. В галерия "Ларго" ще бъде открита експозиция на Илия Желев, а в "Арт Маркони" ще се представи Радослав Коцев-Даро. В Комплекс "Морско казино" ще видим тематична изложба, посветена на Чешкото комикс изкуство.

Сред останалите акценти на тазгодишното издание на Нощ на музеите и галериите са няколко концерта – в двора на Музея за история на медицината, Етнографския музей, Арт салона на Радио Варна.

За първи път врати ще отвори и Държавният архив във Варна. Градската галерия „Борис Георгиев” също ще очаква посетители с всички свои експозиции на 18 май. Фестивален автобус ще превозва всички желаещи да обиколят включените обекти и ще свързва Парк-музея с центъра на града. Ще видим и няколко алтернативни експозиции – графити и стрийт арт в Арт На Тъмно зона, както и богат фото и видео архив от създаването на едно от емблематичните места за тийнейджъри във Варна – Хале 3, което празнува своята 10-годишнина.

Очакват ни прожекции на филми, лятно кино в двора на Френския културен институт, както и много положителна енергия, която ще се разлее по улиците на Варна на 17 и 18 май.

Пълната програма може да разгледате на: www.varnanight.bg

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” към Община Варна.

Автор: Организаторите
06.05.2019 г. 17:00
Посетено: 768
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29572-nosht-na-muzeite-i-galeriite-varna-2019