Празници / фестивали

Започна 20-ата Киномания

Билетите за всички прожекции - с цени от 4 и 6 лв.

◊ СЪБИТИЕТО

От 3 до 23 ноември 2006 в НДК ще бъде представено 20-ото юбилейно издание на Киномания.

“Мария Антоанета” на София Копола e лентата, с която се откри киномаратона на 3 ноември от 19.30 часа в зала 1 на НДК.


◊ КАКВО ПРЕДСТОИ НА КИНОМАНИЯ 2006

В програмата са включени и други от най-новите хитови заглавия - фаворити от световните кинофестивали, пропуснати шедьоври, американско независимо кино, документални филми, най-новите филми от българското, азиатското, британското, френското и италианското кино. Или по-конкретно – това са 72 филма, от които 50 ще бъдат представени единствено на Киномания 2006.

Новите български заглавия са три – дебюта на Милена Андонова “Маймуни през зимата”, новата лента на Иглика Трифонова “Разследване” и “Обърната елха” на Иван Черкелов и Васил Живков, който е носител на Специалната награда от фестивала в Карлови Вари тази година.

Организаторите на Киномания обещават най-горещите чужди заглавия да бъдат “Завръщане” на Педро Алмодовар, “Вавилон” от режисьора на “21 грама” Алехандро Гонсалес Иняриту и “Взлом” от режисьора на “Английският пациент” Антъни Мингела.

Под шапката “Фестивал на фестивалите” Киномания е събрала лентите, фаворити на световните кинофоруми.

Един от любимците на българските зрители - Никита Михалков, се появява в двата филма на режисьора Алексей Балабанов“Жмички” и “Не ме боли”.

Небезизвестният Джон Малкович е главното действащо лице в лентата “Климт”, портретираща художника Густав Климт. Друг творец със световна слава е в центъра на новия филм на Агниешка Холанд“Партитурите на Бетовен”. Гостува ни и бразилският филм “Къща от пясък”, харесал се на “Сънданс” и Берлинале.

Организаторите са ни подготвили и обилна порция от азиатско кино. Отново идва режисьорът на “Стик № 3” и “Пролет, лято, есен, зима... и пролет”, тази година с любовната история “Остров”, която, казват, била необичайна (ще видим...). Една истинска история от Китай – някъде в Тибет бракониери ловят антилопи, но все още се намират и доброволци, които да защитават дивите животни от дивите хора. Филмът се казва “Кекесили: Планински патрул”.

Японска анимация, наградена с “Оскар” и “Златна мечка”, трябва да е хит или поне да събере любопитни зрители около загадъчното си заглавие “Отнесена от духовете”. Разполагаме и с един оригинал - хонконгският криминален трилър “Пъклени дела”. Негов римейк е най-новият филм на Мартин Скорсезе “От другата страна”, из който щъкат звездите Джак Никълсън, Леонардо Ди Каприо и Мат Деймън.

И да завършим кинопрегледа с едно заглавие, стимулиращо тялото и духа – “Секс и философия”, на иранския режисьор Мохсен Махмалбаф. В навечерието на 40-ия му рожден ден четирите любовници на един мъж се събират заедно, но на какво от заглавието на лентата наблягат последните петима е въпрос, чийто отговор ще могат да намерят само най-верните зрители на Киномания.

P.S. За живеещите в Пловдив!
Киномания ще се поизнесе и във Вашия град. Следете програмата, минавайте по-често около кино “Лъки”.
Автор:
Момчил Цонев, спец. кореспондент на LiterNet за Киномания 2006
Публикация:
03.11.2006 г. 11:17
Етикети:
Посетено:
833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2956-zapochna-20-ata-kinomaniya