Празници / фестивали

Военноморският музей представя изложбата „Орденът „За храброст“ в държавните и воински традиции“

Разказ за първото българско отличие

Военноморският музей представя изложбата „Орденът „За храброст“ в държавните и воински традиции“

 

◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия на 3 май (петък) от 11.00 ч. във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Орденът „За храброст“ в държавните и воински традиции“. В нея е проследена историята на първото българско отличие и учредяването на различните му степени от края на XIX в. до втората половина на ХХ в. Разказът за първото българско отличие е доказателство за стремежа на българите към свобода и независимост още в първите месеци след създаване на Княжество България, тъй като според Берлинския конгрес България няма право на висши държавни отличия. В изложбата са включени експонати от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал – Военноморския музей.

Най-почитаният български военен орден е учреден от княз Александър Батенберг през 1880 г. – само няколко месеца след създаването на Княжество България и е израз на стремежа на българския народ за обединение и независимост. Отличието е връчвано на офицери и войници за проявено мъжество, храброст и героизъм по време на война. В изложбата ще бъдат представени част от знаковите кавалери на ордена – генералите Стефан Тошев, Данаил Николаев, Константин Никифоров, Тодор Кантарджиев, Иван Колев, Фердинад Козовски. Показан е и героизмът на флотските офицери, сред които кап. I ранг Рашко Серафимов, капитан I ранг Димитър Альов, капитан II ранг Богдан Ганчев, капитан I ранг Станчо Димитриев, капитан I ранг Лазар Драганов, както и отличеният още през Сръбско-българската война юнкер Димитър Добрев – командир на отряда миноносци, атакували турския кораб „Хамидие“ през Балканската война.

Акцент в изложбата е пиката на Самарското знаме, в която е вграден орденът „За храброст“ първа степен. Тя е изработена от сребро по проект на граф Рошфор във византийски стил. На третата година от боевете при Стара Загора и Шипка (1880 г.) знамето е наградено с отличието, което е вградено в самата пика и това е емблематичен случай на награждаване на знаме.

Изложбата ще остане подредена до 20 юни във Военноморския музей.

Още на 6 май посетителите на Военноморския музей ще могат да разгледат безплатно изложбата „Орденът „За храброст“ в държавните и воински традиции“, когато традиционно музеят работи с вход свободен за постоянната си експозиция и кораб-музей „Дръзки“.

 
Автор:
Военноморски музей
Публикация:
02.05.2019 г. 15:47
Етикети:
изложбаВоенноморски музей
Орден „За храброст“
първото българско отличие
Посетено:
774
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29541-voennomorskiyat-muzey-predstavya-izlozhbata-ordenat-za-hrabrost-v-darzhavnite-i-voinski-traditsii