Празници / фестивали

Първият в България „Фестивал на светлините“ озарява Пловдив за Деня на Европа

Грандиозен 3D мапинг спектакъл и многоцветни светлинни инсталации ще отбележат празника в столицата на културата

Първият в България „Фестивал на светлините“ озарява Пловдив за Деня на Европа

 

◊ "ФЕСТИВАЛ НА СВЕТЛИНИТЕ" В ПЛОВДИВ

През 2019 г. Денят на Европа, 9 май, ще бъде отбелязан с гостуването на първия в България „Фестивал на светлините“. Негов домакин ще бъде Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив, чиито жители и гости ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра на града „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации.

В месеца на европейските избори, на 26 май, честването на Деня да Европа ще бъде именно в подкрепа на едно от изконните права на човека - да прави избор. Шестте арт проекции ще пречупят вечно актуалната тема през античната история на „Града на седемте тепета” и богатото световно културно наследство, като преплете минало и настояще.

Престижният „Фестивал на светлините“ гостува за първи път в България по покана на Европейския парламент, Европейската комисия в България и Фондация „Пловдив 2019“ като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата. За 15-годишната си история фестивалът превръща едни от най-популярните исторически забележителности, паметници, улици и площади в някои от най-големите световни столици, в огромни светлинни инсталации. В рамките на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ събитието ще преобрази града под тепетата за две вечери – на 9 и 10 май. Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен.

За трета поредна година празничното събитие ще бъде разработено съвместно с българското MP-Studio, което през 2017 и 2018 г. създаде мащабни авторски 3D мапинг спектакли за фасадите на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) и на Министерския съвет в София. Креативното студио, специализирано в 3D projection mapping, е и носител на три награди в рамките на „Фестивал на светлините“ - за свои произведения, които преобразиха емблематични сгради в Берлин, и е създател на светлинни спектакли за едни от най-известните сгради в Европа и по света.

* * *

За Деня на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г. се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. „Декларацията на Шуман“ се счита за основата на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.
През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

За „Фестивал на светлините“

„Фecтивaл нa cвeтлинитe“, Бepлин, e eдин oт нaй-извecтнитe фecтивaли зa cвeтлиннo шoy в cвeтa. Tpaдициoннo тoй ce пpoвeждa пpeз oĸтoмвpи, ĸaтo през есента на 2019 г., зa 15-тa пopeднa гoдинa ще превърне нaй-извecтнитe иcтopичecĸи зaбeлeжитeлнocти, мoнyмeнти, yлици и плoщaди в гepмaнcĸaтa cтoлицa в oгpoмнa cвeтлиннa инcтaлaция. Вдъхновен от множеството запитвания от различни точки на света, фестивалът гостува на множество градове, споделяйки светлинното изкуство с милиони хора по цял свят.

Автор:
MP-Studio
Публикация:
29.04.2019 г. 11:42
Посетено:
734
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29513-parviyat-v-balgariya-festival-na-svetlinite-ozaryava-plovdiv-za-denya-na-evropa