Празници / фестивали

София е домакин на международен Фестивал на идеите за Европа

Програмата на фестивала включва лектори от цяла Европа

София е домакин на международен Фестивал на идеите за Европа

 

◊ ФЕСТИВАЛ НА ИДЕИТЕ ЗА ЕВРОПА

Едно от най-известните имена в хуманитарната сфера е в програмата на Фестивал на идеите за Европа, който започва на 8 април в София. Бившият съветник по бежанските въпроси на предходното правителство на Австрия, Килиан Клайншмид, е първият лектор в междунарoдната програма на фестивала, който събира визионери от цяла Европа.

С негова лекция за свободата на движение ще бъде открита програмата в Къща-музей „Андрей Николов“ към Националната галерия. Килиан Клайншмид  започва професионалния си път като строител на покриви. В областта на хуманитарната помощ навлиза неочаквано по време на пътуване до Мали, където помага с построяването на училище. Следват мисии с ООН в най-горещите точки на военни конфликти, сред които Судан, Сомалия и Конго. През 2013 г. поема управлението на най-големия лагер за сирийски бежанци в света „Заатари” в Йордания и от огнище на престъпност и хаос го превръща в модел за успешно и иновативно управление. След над 25 години в системата на хуманитарната помощ Килиан я отрича в името на нов революционен подход към глобалните миграционни предизвикателства.

Програмата продължава на 9 април с участието на политическия биограф на Вацлав Хавел – чешкият журналист Даниел Кайзер. Даниел е работил за чешката секция на BBС и вестник „Лидове новини“. През 2013 г. напуска медийната група MAFRA, към която принадлежи и „ЛН“, след като тя става собственост на милардера и медиен магнат Андрей Бабиш. В момента е коментатор на списанието Ехо 24.  Кайзер ще говори за двете големи заплахи на свободата на словото според него – от Изток, клопката на олигарсите, а от Запад – опасността от свръх регулация на интернет пространството и тънката граница, която защитава свободата на словото.

В програмата на фестивала участват още Николо Миланезе, председател на European Alternatives, поет и философ, който ще говори за демократиацията на европейската икономика и правата на работниците. За политическите процеси в ЕС ще говори Хосе Игнасио Торебланка, испански журналист и политически анализатор, директор на офиса на Европейския съвет за външна политика в Мадрид, доскоро отговорен редактор на El Pais. Автор на книгата „Кой управлява в Европа?“. В програмата на фестивала участва и Кшищоф Чижевски, полски писател, режисьор, философ, съосновател на Фондация „Крайграничие“ и Центъра „Крайграничие - на изкуства, култури, народи“ в Сейни, на който е директор. 

Иван Кръстев, международно признат политически анализатор, също е сред лекторите на фестивала.  Кръстев, който е председател на Център за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена (IWM Vienna), ще дискутира за пътищата пред ЕС на междунаордната сцена, заедно с президента Росен Плевнелиев и бившият външен министър Ивайло Калфин.

Какво е бъдещето на журналистиката във време, когато собствениците на някои от най-големите европейски медии са от САЩ, Русия, Япония, даже Египет? По темата ще говори французинът Кристоф Леклерк, основател на медийната мрежа Евроактив, председател на фондация Евроактив. От януари 2018 г. Кристоф Леклерк е един от експертите на Експертната група на високо равнище (HLEG) относно дезинформацията.

Всички леции на международни участници са последвани от дискусии между български панелисти. В културната програма на фестивала участва Фото фабрика с акценти от шестото си издание на Фотографски фестивал както и прожекции на кратки видео разговори с някои от световните фотографи, станали част от програмата му през годините.

През целия период на фестивала посетителите ще могат да разгледат изложбата на учениците от гимназията за приложни изкуства в София – Годините на Европа. Свежият младежки поглед предизвиква в серия от тематични плакати осмисляне на европейските теми.

Събитията, част от програмата на фестивала, ще се проведат в Къща-музей “Андрей Николов” към Националната галерия (ул. "Любен Каравелов" 15), Софийския университет (бул. "Цар Освободител" 15), Институт Сервантес – София (ул. "Света София" 3) и Национална галерия/Квадрат 500 (пл. Св. Александър Невски, ул. "19 февруари 1", зала 19). Можете да следите всички новости около програмата на Фестивала на идеите за Европа на официалната страница на събитието, както и във Фейсбук.

Проектът се изпълнява от Център за култура и дебат "Червената къща" с подкрепата на Европейския парламент (ЕП) и в партньорство с Националната галерия, Центъра за либерални стратегии, Европейската мрежа на къщи за дебат Time to Talk и културните центрове на Испания (Институт Сервантес - София), Германия (Гьоте институт), Чехия (Чешкия център) и Полша (Полски институт) у нас. EП не носи отговорност за изказаните по време на събитието тези, коментари и мнения.

Медийни партньори: Offnews.bg, Mediapool.bg. и Свободна Европа

 

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
08.04.2019 г. 11:49
Посетено:
1147
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29353-sofiya-e-domakin-na-mezhdunaroden-festival-na-ideite-za-evropa