Празници / фестивали

Русенският фестивал „Мартенски музикални дни” приключи триумфално в Букурещ

Светлин Русев и Емил Табаков спечелиха възторга на букурещката публика

Русенският фестивал „Мартенски музикални дни” приключи триумфално в Букурещ

 

Тазгодишното, 59-то издание на нашия най-авторитетен форум на голямата музика, „Мартенски музикални дни”, основан от незабравимия градител на българската култура Илия Темков (1923-2002) и ръководен мащабно и умело от музиковедката Ива Чавдарова, зарадва своята публика с редица концерти на много високо ниво с големи музиканти и състави от 17 страни на света. Новото бе, че фестивалът приключи в Букурещ, където Фестивалният оркестър беше поканен да изнесе финалния концерт в рамките на културната програма по повод румънското председателство на ЕС.

 На 1 април, в една от най-красивите и акустични зали в Европа, Атенеума (построен в неокласически стил през 1888 година от френския архитект Албер Галерон), нашите млади музиканти изпълниха една сериозна и трудна програма с творби на трима класици от ХХ век: „Класично и Романтично” на Панчо Владигеров, Втория цигулков концерт на Сергей Прокофиев и Сюитата из балета „Жар птица” на Игор Стравински.

Възторжената румънска публика дълго аплодира диригента Емил Табаков и цигуларя–виртуоз Светлин Русев, като ги помоли за няколко биса – с музика на Бах, Паганини и Владигеров.

Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
02.04.2019 г. 20:04
Посетено:
811
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29336-rusenskiyat-festival-martenski-muzikalni-dni-priklyuchi-triumfalno-v-bukuresht