Празници / фестивали

Започва осмата Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“

Известни български спортисти застават зад инициативата и се включват с четене на книги в детски градини и училища

Започва осмата Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“

 

◊ НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ "ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ" 2019

От 2 до 23 април 2019 г. ще се проведе осмото по ред издание на „Походът на книгите“ – кампанията, която насърчава интереса на децата към четенето и книгите. През целия април „Четем заедно, растем заедно!

През тази година в инициативата ще се включат известните български спортисти: Евгения Раданова, Нешка Робева, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Александра Жекова, Дойчин Боянов, Симона Пейчева, Кристина Драганова, Ренета Камберова, Ани Пейчева, Светла Иванова, Даниел Петров, Евгени Иванов, Влади Гюров, Тереза Маринова, Мария Киркова, Божидар Аврамов, Асен Великов, Екатерина Дафовска и др., които ще четат в детски градини и училища.

Към кампанията за насърчаване на четенето ще са включени следните инициативи:

„Маратон на четенето“ организиран от Българската библиотечно-информационна асоциация. Провежда се за 14 път и представя разнообразни празнични програми, посещения на деца от детски градини в библиотеките, четения на глас, състезания по грамотност, деца четат на деца, срещи с писатели, приказки в театър и картини, които са организирани в библиотеките и читалищата в цялата страна и фокусират общественото внимание върху ползите от четенето при децата;

Националният конкурс „Бисерче вълшебно“ на Фондация „Детски книги“, в която българските деца избират своята любима детска книга. Гласуването в единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 5 до 16 г., продължава до 15 април 2019 г. Информация за номинираните заглавия и начините за гласуване ще намерите на www.biserche.com;

Празник на детската книга ще организират издателствата, членове на АБК, в книжарниците, библиотеките и културните центрове в цялата страна;

„Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи“, организиран за втора поредна година от Асоциация „Българска книга“, ще се проведе от 28 май до 2 юни в НДК по време на Пролетния базар на книгата за среща на съвременни европейски детски писатели с българската публика;

На 2 април (вторник) в 10:00 ч., на пресконференция в Детския отдел на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4а), с участието на организаторите от Асоциация „Българска книга“, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Детски книги“ и Столична библиотека, ще представим подробности за целите, фокуса и инициативите на тазгодишното издание на кампанията.

От 11:00 ч. е Официалното откриване на Националната кампания „Походът на книгите“ и програмата, посветена на Международния ден на детската книга, с приветствие от  зам.-министъра на културата г-жа Амелия Гешева и домакините  г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека; г-жа Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на АБК и г-жа Галя Дянкова, член на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ и официални лица, гости и приятели на кампанията.  Г-жа Евгения Раданова ще даде старт на инициативата като прочете откъси от любимите си книги на децата. Водещ на събитието ще бъде известният спортен журналист г-н Камен Алипиев.

 

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална инициатива и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2 април и продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. За седемте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 15 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература.

* * *

„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2019 г., с финансовата подкрепа на Столична община.

Организатор: Асоциация „Българска книга“

Партньори: Столична община, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“, Столична библиотека, Регионално управление на образованието – гр. София, фондация „Детски книги“.

С медийната подкрепа на: БНР – радио София, Аз чета, Първите 7, Българска илюстрация, София играе, Jasmin.bg

 

www.abk.bg/

 

Автор: Асоциация „Българска книга“
30.03.2019 г. 13:27
Посетено: 772
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29308-zapochva-osmata-natsionalna-kampaniya-za-nasarchavane-na-cheteneto-pohodat-na-knigite