Празници / фестивали

Започват „Мартенски музикални дни” 2019

И през тази година нашият най-добър фестивал за класическа музика ще събере музиканти от висока класа

Започват „Мартенски музикални дни” 2019

 

◊ 59. МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ"

На 15 март, събота, започват „Мартенските музикални дни”. Според традицията, с концерт на домакина, оркестъра на Русенската филхармония. В голямата зала на обновеното Доходно здание, считано за най-красивата стара сграда у нас, под ръководството на нашумелия диригент по света Йордан Камджалов, ще прозвучи една от прочутите симфонии на Густав Малер, Петата, композирана през 1902 година, известна с прекрасната си бавна част Адажио.

В изключително богатата програма, съставена с много вкус и въображение от всеотдайната и незаменима Ива Чавдарова, в рамките на две седмици са планирани над 40 събития и музикални проекти, разположени в широкия диапазон от старата и нова европейска класика. Броят на участниците е наистина впечатляващ, повече от 650 музиканти – певци, инструменталисти и диригенти от 17 страни на света.

Със специални акценти в програмата фестивалът ще отбележи 120-годишнината на Панчо Владигеров. Ще бъде отбелязана и 70-годишнината на живеещия в Германия именит български композитор Божидар Спасов. Специално за събитието в България пристига реномираният немски ансамбъл за съвременна музика „Crush”, за да представи музика от негови съмишленици,  ученици и последователи. Ще бъдат изнесени 15 световни и български премиери на музика от различни автори, като акцент ще има върху творчеството на Васил Казанджиев, Емила Табаков, Симеон Пиронков, Драгомир Йосифов.

Ще гостуват и редица световни звезди: Михаел Баренбойм, Елена Башкирова, Пабло Фернандес, Жерар Косе, Лукаш Генюшас, Йоръм Сон, а също така квартетите „Signum”,  „Шуман“ и „Модиляни“, френското клавирно трио „Вандерер“, майсторите на италианската ренесансова музика от времето на Леонардо да Винчи от ансамбъл  „Росиньол”, известният на международната сцена ансамбъл за съвременна музика „Crush”, както и уникалният британски вокален ансамбъл „The Queen’s Six”.

През тази година Русенската държавна опера (основана през 1949 г.) ще отбележи  своята 70-годишнина. По традиция на Мартенските дни ще има и оперна премиера – на Вердиевия шедьовър „Дон Карлос” с участието наши и чужди артисти, сред които: Светла Кръстева, Ивайло Джуров, Марио Маланини.

Българските участници са също от висока класа: Минчо Минчев, Светлин Русев, Евгени Божанов, Людмил Ангелов, Георги Василев, квартетите „Фрош” и „Куарто”, Ансамбъл „Музика нова”. Ще бъде отбелязана 120- годишнината на класика на българската музика Панчо Владигеров, предвиждат се изложби, премиери на книги за музиката, творчески срещи, а също така и майсторски класове за младите музиканти в рамките на Академията, носеща името на великия русенец, бащата на българския симфонизъм Саша Попов, по чиято идея неуморният градител на българската музикална култура Илия Темков (1923-2002) създаде този уникален и най-авторитетен наш форум на голямата музика.

______

Програма на 59. Международен фестивал "Мартенски музикални дни", Русе 2019: https://www.marchmusicdays.eu/

Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
11.03.2019 г. 15:27
Посетено:
959
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29147-zapochvat-martenski-muzikalni-dni-2019