Празници / фестивали

Преклонение пред традициите и фолклорното наследство в Сливенско

Регионален събор на Маскарадните игри

Вече години празникът на прошката, наричан „Сирни Заговезни”, е отбелязван в селищата на Сливенска община с „Маскарадни игри”, като домакин през настоящата година е с. Камен (кмет Н. Панайотов). Организатори на културната инициатива бяха Община Сливен, кметството в селото и НЧ „Пробуда-1932 г.”

Събитието бе почетено от кмета на Сливен Стефан Радев, от областния управител на област Сливен Чавдар Божурски и от председателя на общинския съвет, Димитър Митев. Тук бе като специален гост и депутатът от Сливенския многомандатен избирателен район Десислава Танева; изявата уважиха и зам.-кметът на Сливен Пепа Чиликова и секретарят на общината Валя Радева. Присъстващите аплодираха прочувствените думи на кмета Ст. Радев при откриването на събора: „Щастлив съм, че виждам толкова голямо, шарено и пъстро море от участници. Радостно е, че има много млади хора. Благодаря на кмета на с. Камен - Николай Панайотов, затова, че пази тази традиция; че организира, заедно с община Сливен, празник като този. Имаме много красиви, богати традиции. Тези обичаи са свързани с нашата история, като борба със злото, с утвърждаване на доброто, с молитва за плодородие и берекет. Пожелавам на всички  много успешна и благодатна година. Бъдете живи и здрави и се забавлявайте истински!”

Участващите от страната и селата от региона отбори от самодейци, се състезаваха за най-добро представяне в жанра, като съставът-домакин от сливенските селища се определя на ротационен принцип. В мартенските дни на 2019 г. участващите 10 отбора възпроизведоха народните обичаи „Сирни Заговезни”, „Кукувден”, „посрещане на кукери вкъщи” и „Заораване”. Изпълненията на Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен” повишиха вълнението на присъстващите на празника.

През настоящата година журирането на изявата бе осъществено от членовете на жури с председател доц. д-р Владимир Демирев (етнолог, фолклорист в РИМ „Д-р Симеон Табаков” – Сливен) и членове: Добринка Славова (уредник в отдел „Етнография” на музея) и Станка Иванова – хореограф. В съответствие с регламента на инициативата, на победителите (от първо до трето място) бе присъдена парична награда, като всички отбори и групи получиха сувенири и диплом за участието си.

Съгласно намерението на организаторите, културното събитие „Маскарадни игри” цели да активизира отношението на българите към националното ни фолклорно наследство, в т.ч. чрез по-детайлно запознаване със същността и традициите и на „маскарадната обредност” по нашите земи, което допринася за запазване и развитие на регионалните й отлики в съвременните условия, както и за осмислянето й като елемент от ценностните опори на нацията.

Категориите, в които се състезаваха участниците, са обособени в „традиционния годишен каландар на обредния цикъл” и отвеждат към  особеностите на: „зимната маскарадна обредност”, „пролетната маскарадна обредност”, „лятната маскарадна обредност” и „семейната маскарадна обредност”. В конкурсите за адекватно и вярно представяне на обреда, журиращите наблюдават показа и спазването отликите на фолклорните традиции в дадения район. Важен критерий бе и точността в претворяване на фрагментите от дадения вид игра/обредност; съответстващия й „инструментариум” от дрехи, маски, конструирането им и цялостното визуално и съдържателно внушение.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
09.03.2019 г. 14:37
Посетено:
1175
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29144-preklonenie-pred-traditsiite-i-folklornoto-nasledstvo-v-slivensko