Празници / фестивали

Месец на комикса в Чешкия център и Съюза на българските художници

Изложба, филмови прожекции, детска работилница за комикси, срещи с чешки и български комикс автори, музика

Месец на комикса в Чешкия център и Съюза на българските художници

 

◊ МАРТ 2019 - МЕСЕЦ НА КОМИКСА

С комикс събития ще бъде изпълнен целият месец март в Чешкия център и Съюза на българските художници. Програмата включва изложбата „В това време на едно друго място / 100 години чешки комикс“, филмови прожекции „Комикс и кино“, детска работилница за комикси, срещи с български и чешки комикс автори. В рамките на Месеца ще бъдат обявени победителите в младежкия конкурс за комикс, посветен на темата Свобода, а в комикс кафето в Чешкия център посетителите ще могат да се запознаят с български и чешки комикси.

Събитието се организира от Чешкия център и Съюза на българските художници, с подкрепата на Посолството на Чешката република в София и с медийната подкрепа на списание „Артизанин“.

Програмата стартира с откриването на изложбата „В това време на едно друго място / 100 години чешки комикс“ на 6 март в 18:30 часа в Галерия „Шипка 6“, етаж 4, която ще бъде представена от кураторите Павел Коржинек и Томаш Прокупек. Проектът е на Чешките центрове, осъществен в партньорство с Института за чешка литература към Академията на науките на Чешката република и Философския факултет на Университета „Палацки“ в Оломоуц като част от събитията, отбелязващи стогодишнината от създаването на Чехословакия.

„Стогодишнината от създаването на Чехословакия (1918) предлага уникална възможност за равносметка на историята на чешкия комикс (както и на образа на историята в комиксите). Струва ни се, че най-подходящият начин за представяне на историята на чешкия комикс е несистемната пъстрота – разказът за това какво и как се е случва в това време и на друго място, ще ни позволи да разберем по-добре какво се случва тук и сега“ – пишат кураторите в текста си към изложбата.

По време на вечерта ще бъдат обявени резултатите от младежкия конкурс за комикс, посветен на темата Свобода. Изложбата „В това време на едно друго място / 100 години чешки комикс“ ще продължи до 28.3.2019.

От 12 до 16 март в програмата „Комикс и кино“, която ще бъде представена в Чешкия център в рамките на София Филм Фест, от 18:30 часа ще бъдат показани филмите: „Кой иска да убие Джеси?“ – игрален (реж. Вацлав Ворличек, сц. Милош Мацоурек, Вацлав Ворличек, худ. Кая Саудек, Чехословакия, 1966); „Четири убийства стигат, миличък“ – игрален (реж. Олдржих Липски, сц. Милош Мацоурек, Олдржих Липски, худ. Кая Саудек, Чехословакия, 1970); „Дъга – разкази в картинки“ – документален (реж. Мария Николова, сц. Сотир Гелев, Мария Николова, България, 2016) и „Алоис Небел“ – анимация (реж.Томаш Луняк, сц. Ярослав Рудиш, Яромир 99, Чехия, Германия, Словакия, 2011). Поредицата „Комикс и кино“ ще приключи с детска събота на 16 март от 11 часа, която включва прожекция на „Приключенията на Фердо мравката“ – анимационен (реж. Хермина Тирлова, сц. Индржих Водичка, Хермина Тирлова, Чехословакия, 1977) и Работилница за комикси с Ива Груева (с предварително записване). През същия период отново в Чешкия център между 17 и 20 часа ще бъде организирано „Комикс кафе“, в което посетителите ще имат възможност да се запознаят с чешки и български комикси.

Втората половина на март ще бъде наситена със срещи с чешки и български комикс автори в Чешкия център. На 18 март издателство „Кибеа“ и Петър Станимиров ще представят графичната новела „Пръстена на нибелунга“, шеметно пресъздаваща средновековния немскоезичен епос. На 20 март българската публика ще се запознае с Луцие Ломова, авторка на популярната детска комикс серия за мишките Анча и Пепик, както и на графичните новели за възрастни „Анна иска да скочи“ и „Диваците“. В края на периода, на 27 март, ще гостува няколкократният носител на чешката комикс награда MURIEL Войтех Машек - сценарист и художник на комикси, автор на филмови сценарии и театрални пиеси.

Месецът ще приключи на 29 март с концерта на Thom Artway, зад което име се крие чешкият певец, композитор и уличен артист Томаш Мачек.

Входът за всички събития е свободен!

Цялата програма може да намерите на: http://sofia.czechcentres.cz/

 

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
01.03.2019 г. 15:57
Посетено:
1081
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29097-mesets-na-komiksa-v-cheshkiya-tsentar-i-sayuza-na-balgarskite-hudozhnitsi