Празници / фестивали

Световно документално кино идва на София филм фест

Кинофестивалът ще се проведе от 7 до 28 март 2019

Световно документално кино идва на София филм фест

 

◊ СВЕТОВНО ДОКУМЕНТАЛНО КИНО НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

12 филма влизат в документалния конкурс на XXIII София филм фест, който започва на 7 март. Общо над 150 пълнометражни игрални и документални заглавия ни очакват на кинофорума. Представяме ви част от документалните заглавия: 

„Зелената лъжа“ („The Green Lie“, Австрия, 2018) на австрийския режисьор Вернер Буте и екологичния експерт Катрин Хартман, съсценарист на филма, е дързък документален разказ с разкрития за така наречените „зелени продукти“, които нямат връзка с истинската устойчивост в индустрията. Вместо това те замъгляват преценката на хората, унищожават околната среда и подкопават наистина необходимите стъпки, които трябва да бъдат предприети. Създателите на филма тръгват по следите на корпоративните „зелени лъжи“ към местата на най-катастрофалните екологични бедствия като най-големия нефтен разлив в историята на САЩ, следствие от експлозията на борда на „Deepwater Horizon“, пожарите в тропическите гори на Индонезия, предизвикани от корпорациите за добив на палмово масло, и др.

С номинация за „Оскар“ за най-добър документален филм, „За бащите и синовете“ („Of Fathers and Sons“, 2018) на режисьора Талал Дерки е копродукция между Германия, Сирия, Либия и Катар. Филмът разказва за завръщането на Дерки като журналист в родината си Северна Сирия, като в продължение на две години получава безпрецедентен достъп до семейството на Абу Осама, член на джихадисткия фронт„Ал-Нусра“, който воюва срещу правителствените сили в Сирия. Осама няма търпение синовете му да пораснат и да ги изпрати на фронта в бой за „правата вяра“. Уникални кадри пресъздават ежедневието на семейството, в което Абу е щастлив, защото молитвите му са били „чути“, един от синовете му е роден на 11 септември, а той самият възпитава децата си в идеология, която жадува за смъртта на всички „неверници“…

„Дворците на народа“ е дело на Борис Мисирков и Георги Богданов. Копродукцията между България, Германия и Румъния е заснета в пет държави от бившия Източен блок на Европа, като оригинален опит да се „простим“ с комунизма чрез един мащабен епос за най-представителните сгради за този политически строй – Двореца на Чаушеску в Румъния, сградата на Московския държавен университет, Националният дворец на културата в София, Палата Федерация в Белград и несъществуващият вече Дворец на републиката в Берлин.

Един от най-награждаваните документални филми „Мълчанието на другите“ („The Silence of Others“, Испания-САЩ-Канада-Франция, 2018) на Робърт Бахар и Алмудена Караседо е разказ за епичната борба на жертвите на 40-годишната диктатура на генерал Франциско Франко в Испания, които продължават да търсят справедливост и до днес.

„Хамада“ („Hamada“, Швеция-Германия-Норвегия, 2018) на Елой Домингес Серен е необичаен портрет на трима приятели - Сидахмед, Заара и Тахер, част от народа сахрави, които живеят в бежански лагер в пустинята Сахара. Те прекарват времето си, като ремонтират коли, въпреки че няма къде да ги карат. Борят се за политическа промяна и мечтаят за бъдеще, което вероятно никога няма да им се случи.

„Трийсет души“ („Thirty Souls“, Испания, 2018), режисиран от Диана Туседо, бе представен с успех в секция „Панорама“ на Берлинале 2018. Един магически портрет на селския живот в отдалечено кътче на Иберийския полуостров е представен през очите на двама тийнейджъри. Алба и Самуил изследват изоставени къщи и търсят изчезнали хора – някои са починали, други са емигрирали.

„Тайният живот на Вера“ („The Magic Life of V”, Финландия-Дания-България, 2019) на Тонислав Христов е представен премиерно в Сънданс и се е състезавал в конкурсната секция „Generation 14 plus” на „Берлинале“ 2019. Творбата ни запознава с Вера, която е преследвана от детските си травми и се опитва да придобие независимост чрез различни роли, които играе в живота. С течение на времето се оказва, че с игрите Вера се опитва да пребори психически травми в детството си от агресивния си баща, който е алкохолик.

 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
23.02.2019 г. 18:02
Посетено:
1217
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29076-svetovno-dokumentalno-kino-idva-na-sofiya-film-fest