Празници / фестивали

Балканските претенденти за награда от София филм фест

София филм фест започва на 7 март

Балканските претенденти за награда от София филм фест

Кадър от филма „Мълчанието на сестра ми“ на режисьора Киран Коларов

 

◊ БАЛКАНСКИ ФИЛМИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

12 филма ще се състезават в Балканския конкурс на 23-ия София филм фест, който предстои през март в София.

Над 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма ни очакват на 23-ия София филм фест, който стартира на 7 март. Подробности за фестивала четете в статията в "Културни новини" тук.

 

◊ ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ

Представяме ви някои от балканските заглавия, които ще видим на екраните на София филм фест през март:

Най-новият филм на българския режисьор Киран Коларов („Служебно положение ординарец“, „Бунтът на L“) - „Мълчанието на сестра ми“ (“My Sister’s Silence”, 2018) е българското предложение в Балканския конкурс. Филмът разказва трагикомична история за събитията в едно семейство – бащата е изоставил нерешителната майка, както и една колекция от пеперуди – „доказателство” за безбройните женски сърца, които е завладял. Малкият син иска да стане писател на еротични романи, а сестра му отказва да говори и общува само чрез компютъра си...

Филмът на Раско Милкович „Лов на вещици“ (“The Witch Hunters”, Сърбия/Република Македония, 2018) е носител на наградата за най-добър филм в Рио де Жанейро, наградата на публиката от детската секция на Международния кинофестивал в Торонто, а също така е представен с успех в Сънданс и Гьотеборг. „Лов на вещици“ пречупва сериозни проблеми през призмата на детския поглед и предлага зрял разговор за наболели проблеми. Историята е за едно момче с частична церебрална парализа – ежедневието му преминава в терапевтични упражнения, а в мечтите си той се превръща в супергерой и чрез въображението си се бори с тъмните сили в един измислен свят.

„Делегацията“ (“The Delegation”, 2018) на албанеца Буяр Алимани е носител на Голямата награда на кинофестивалите във Варшава и Триест. Действието се развива през октомври 1990 г., когато комунистическият режим в Албания се опитва да задържи властта. Тогава в Тирана идва европейска делегация, за да провери как правителството въвежда реформите – основно изискване, за да бъде приета Албания в Организацията по безопасност и сътрудничество в Европа. Делегацията е ръководена от правителствен служител, изпратен на мисия в далечен затвор, за да върне важен дисидент в столицата.

Вторият игрален филм на Толга Карачелик „Пеперуди” (“Butterflies”, Турция, 2018) е горчива драма за отчуждението. Главните герои в него - двама братя и една сестра, тръгват обратно един към друг и към селото, в което са родени, за да съберат разпиляното си семейство. Заглавието идва от приказката, която майка им е разказвала като деца за лека нощ. Тримата не се познават и не знаят нищо един за друг. Събират се заедно след 30 години, на погребението на баща си... Филмът се представя в София след престижни фестивални отличия като Голямата награда на журито в Сънданс '18, призове в Адана, Анкара, Букурещ, Истанбул и Солун.

Пълнометражният игрален дебют на сръбския режисьор Огньен Главонич - „Товарът“ (“The Load”, Сърбия/Франция/Хърватска/Иран/Катар, 2018), е представен премиерно в секцията „Петнайсетдневка на режисьорите“ в Кан. Главният герой в него – Влада, е шофьор на камион, натоварен със задачата да пренесе тайнствен товар от Косово до Белград. Действието се развива по време на бомбардировките на НАТО в Сърбия през 1999 г. Творбата има 11 награди и 12 номинации в актива си, сред които приза „Федеора“ за най-добър чуждоезичен филм в Хайфа '18, „Сърцето на Сараево“ за най-добър актьор Леон Лучев и Специален диплом от кинофестивала в Любляна.

„Историята на един летен любовник” на румънския режисьор Пол Негоеску е реверанс към класическите филми на Уди Алън и разказва за професор по математика около 40-те, който има свободна връзка, но въпреки тази свобода, иска да скъса с приятелката си. Нещата се променят, когато тя му съобщава, че е бременна и че ще спрат да се виждат, без значение дали тя ще роди детето или не.

Политическата сатира на македонския режисьор Владимир Блажевски – „Годината на маймуната“ (“Year of the Monkey”, Република Македония/Сърбия/Словения/Косово, 2018) е забавна и любопитна история за своеобразното приятелство между самотно шимпанзе и надзирател на затвор. Шимпанзето Коко по случайност се оказва на свобода, а Кобе, един от управителите на зоопарка, е уволнен поради икономическата криза и получава обещанието на директора, че ако върне маймуната-беглец, ще получи работата си отново.

Пълнометражният дебют на румънската режисьорка Йоана Урикару „Лимонада“ (“Lemonade”, Румъния/Канада/Германия/Швеция, 2018) е драма за трудния избор да бъдеш емигрант. Филмът беше представен в секцията „Панорама“ на 68-ото издание на Берлинале, а по-късно получи наградата „Сърцето на Сараево“ за най-добра режисура. Кинотворбата среща зрителя с 30-годишна самотна майка от Румъния, която се грижи за болни хора в САЩ. Точно преди временната й виза да изтече, тя се омъжва за един от хората, за които се грижи, за да осигури американската мечта за себе си и малкия си син…

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
12.02.2019 г. 13:21
Посетено:
986
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/29015-balkanskite-pretendenti-za-nagrada-ot-sofiya-film-fest