Празници / фестивали

София филм фест през 2019 - над 150 филма от цял свят

Кинофестивалът ще се проведе от 7 до 28 март

София филм фест през 2019 - над 150 филма от цял свят

 

◊ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА 23-И ПЪТ

Над 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма ни очакват на 23-ия София филм фест, който стартира на 7 март. Церемонията по награждаването ще бъде на 16 март, но програмата на фестивала продължава с филми до 28 март. За най-нетърпеливите киномани има специална програма в Дома на киното, която ще подгрее за кинофестивала още от 27 февруари.

XXIII София Филм Фест се открива на 7 март в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов - „Да ходиш по вода”. Представен за първи път на фестивала в Локарно, филмът е непосредствен поглед към артистичните търсения и личните взаимоотношения на Христо Явашев-Кристо, прочут със своите мащабни инсталации. За първи път от кончината на Жан-Клод, неговата съпруга и партньор в творческия процес, Кристо решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди много години – „Плаващите кейове”.

Сред най-важните филми в програмата на фестивала са творбите, носители на престижните отличия „Златна палма“ и „Златен лъв“ - „Джебчии” на Хироказду Корееда („Златна палма” - Кан ’18, с номинация за чуждоезичен „Оскар” и десетки отличия от цял свят) и „Рома“ на Алфонсо Куарон („Златен лъв” – Венеция ’18, с номинация за чуждоезичен „Оскар” и още девет номинации за наградите на Американската киноакадемия, както и с множество други отличия от цял свят). Творбите са включени в традиционната рубрика „Големите награди“.

Българският рок музикант Кирил Маричков ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното и музиката. В негова чест ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно” (1988).

Традиционно в програмата на София Филм Фест ни очаква Международен конкурс, конкурс за български късометражен филм, „Ново българско кино”, „Киното днес – големите майстори” и още много.

Автор: Момчил Цонев
06.02.2019 г. 11:59
Посетено: 760
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28982-sofiya-film-fest-prez-2019-nad-150-filma-ot-tsyal-svyat