Празници / фестивали

Филми от цял свят се борят за Голямата награда на София филм фест

XXIII София филм фест предстои отново през март

Филми от цял свят се борят за Голямата награда на София филм фест

 

◊ ПРЕТЕНДЕНТИТЕ В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

23-ият София филм фест обяви претендентите за Голямата награда в Международния конкурс. По традиция кинофестивалът ще се проведе през март. В конкурса участват и два български филма - „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и „Прасето“ на Драгомир Шолев. Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март.

Режисьорският дебют на Лъчезар Аврамов "Снимка с Юки" е създаден по едноименния разказ от сборника на Мирослав Пенков „На Изток от Запада“, излязъл през 2011 година първоначално в Съединените щати. Филмът е първата българска копродукция с Япония. Сюжетът разказва за имигрантския живот на българин и японка в Канада. След много опити да имат дете, двамата избират ин-витро процедури в България. Тук те стават участници в трагичен инцидент, а последиците преобръщат живота им... В главните роли са Руши Видинлиев и японската актриса Кики Сугино.

„Прасето“ („The Pig“, България, 2018) на режисьора Драгомир Шолев разказва историята на един тринайсетгодишен младеж с прякор Прасето, подложен на всекидневен тормоз от страна на съучениците си. Филмът „Прасето“ няма държавна финансова подкрепа за производство.

Представяме ви и част от останалите заглавия в международния конкурс на СФФ:

Филмът „Изчезващи дни“ („Vanishing Days / Man you“, Китай, 2018) на Джу Син заявява смело аудиовизуално начало с впечатляващ кинематографичен език. Завладяваща като приказка, историята отвежда зрителите в малък град в Южен Китай, в който не е валяла капка дъжд от дълго време и където едно момиче се опитва да открие вдъхновение и да пише за приключения и непознати земи...

„Стена“ („Wycieczka“, Полша-Германия, 2019) на Бартош Грудзиецки среща селското момиче Анна с богата двойка от Варшава. Наивна и водена от стремежа си за различен живот, Анна решава да им помогне в търсенето на руини. По време на пътешествието тя се превръща в сериозна конкуренция на жената и дори в заплаха за отношенията между столичаните.

Основната линия  в игралния дебют на иранския режисьор Али Джаберансари - „Техеран: Град на любовта“ („Tehran: City of Love“, Иран-Великобритания-Холандия, 2018) е зададена още в заглавието. Филмът по вълнуващ начин разказва за трима души, търсещи любов, като напомня за непостоянната природа на човешкото щастие.

„Заливът Ханалей“ („Hanalei Bay“, Япония, 2018) e вторият игрален филм на японския режисьор Даиши Мацунага. Дебютът му „Пиета в тоалетната“ (2015) се превръща в национален хит и му носи много международни награди. Създаден по едноименния разказ на Харуки Мураками, „Заливът Ханалей“ е за огромната болка на самотна майка, загубила сина си - тийнейджър, докато кара сърф на Хаваите.

Във филма „Сервитьорът“ („The Waiter“, Гърция, 2018) на Стив Крикрис главният герой Ренос е старомоден сервитьор, педант, самотник и запален колекционер на информация. Ежедневната рутина му създава сигурност, но в живота му неочаквано нахлуват събития, които крият много изненади.

Премиерата на „Братя“ („Brothers / Kardesler“, Турция-Германия-България, 2018), дебютната творба на турския режисьор Омур Атай, беше преди няколко месеца в програмата на Карлови Вари. Сюжетът проследява 17-годишния Юсуф, който се прибира у дома след четири години в изправителен лагер - събуждат се спомените за деянието, което е бил принуден да извърши под давление на роднини и вековно установени традиции.

„Златна младост“ („Golden Youth / Une jeunesse dorée“, Франция-Белгия, 2019) е вторият филм на френската режисьорка Ева Йонеско, която продължава да омагьосва публиката с чара на Изабел Юпер. Две двойки – младежи и бохеми на средна възраст, се срещат в Париж, потънали в легендарния нощен живот на космополитния град. След известно време четиримата започват да споделят всичко – любов, наркотици, творчество.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
04.02.2019 г. 12:26
Посетено:
975
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28969-filmi-ot-tsyal-svyat-se-boryat-za-golyamata-nagrada-na-sofiya-film-fest