Празници / фестивали

Кшищоф Зануси ще получи Наградата на София на XXIII София Филм Фест

Кинофестивалът показва най-новия му филм “Етер” и ретроспектива

Кшищоф Зануси ще получи Наградата на София на XXIII София Филм Фест

Фотограф: Dawid Skoblewski

 

◊ КШИЩОФ ЗАНУСИ С НАГРАДАТА НА СОФИЯ

Големият полски режисьор Кшищоф Зануси ще бъде един от специалните гости на 23-ия София филм фест през март 2019 г. Той ще получи Наградата на София на Столична община.

Киноманите ще могат да гледат най-новия филм на Зануси “Етер”. Вдъхновена от Фаустовия мотив, впечатляващата психологическа драма среща зрителя с военен лекар, експериментиращ с науката, за да получи власт над хората.

„Моят герой е човек, който смесва науката и религията, а двете никога не са имали нищо общо. И ето за това става дума във филма. Етерът беше източник на голямо очарование в края на XIX век. В моя филм той е метафора, тъй като се превръща в средство за спасение и подчинение”, казва Кшищоф Зануси.

 

◊ НАЙ-НАГРАЖДАВАНИТЕ ФИЛМИ НА ЗАНУСИ В ПРОГРАМАТА НА СФФ

София филм фест ще представи и ретроспектива на режисьора. Публиката на 23-тия СФФ ще може да види кинодебюта на известния режисьор - „Структурата на кристала” (1969). Ретроспективата ще покаже още „Просветление” (1973) със „Златен леопард” в Локарно, „Камуфлаж” (1976), отличеният в Кан „Спирала” (1978), „Константа“ с награда на журито в Кан, 1980, и „Годината на спокойното слънце“ със „Златен лъв“ във Венеция, 1984.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
29.01.2019 г. 11:25
Посетено:
868
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28940-kshishtof-zanusi-shte-poluchi-nagradata-na-sofiya-na-xxiii-sofiya-film-fest