Празници / фестивали

50 000 души участваха заедно в откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

50 000 души участваха заедно в откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Сн. Иван Мандевски

 

Официалната церемония за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 привлече вниманието на милиони телевизионни и онлайн зрители и многохилядна публика наблюдава мултикултурния спектакъл „Ние сме всички цветове“. Над 50 хиляди души присъстваха в централната градска част по време на откриването, а по предварителни данни, над половин милион телевизионни зрители са наблюдавали директното излъчване. Десетки хиляди са и тези, които са гледали събитието онлайн в България и чужбина. 

Кметът Иван Тотев, Управителният съвет и целият екип на Фондация „Пловдив 2019“ благодарят на всички пловдивчани, доброволци и гости на града, че ЗАЕДНО споделихме емоцията на този изключително значим момент в историята на града и страната. Специални благодарности за професионализма и подкрепата на всички институции ангажирани с организацията на това мащабно събитие.

Близо 350 журналисти, над 70 от които са представители на медии от Великобритания, Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Холандия, Италия, Словакия и Турция се включиха в събитието. Първите статии в международната преса са вече факт. Церемонията е отразена в престижното американско издание USA Today, Euronews и много други.

На церемонията присъства и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати се включиха активно в над 30-те събития в Пловдив. Специални гости бяха и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата.

В спектакъла „Ние сме всички цветове“ участваха на 1 500 души от Пловдив и страната. Теодосий Спасов постави началото с мелодия, написана специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Над 200 кукери от целия регион се качиха на сцената, за да изгонят злото. Млади актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив изпратиха посланията на града, свързани с основните теми в програмата. Танцьори от емблематичния ансамбъл „Тракия“ имаха необичайна роля – съвременна хореография, съчетана с визуални ефекти. Огромните екрани на сцената оживяха с движенията на танцьорите. Над 230 хористи от пловдивски формации пяха заедно под диригентската палка на Диан Чобанов и режисурата на Христо Намлиев. В шоуто бяха преплетени и мелодиите на 20 гайдаря. Интро квартет изненадаха публиката с изпълнението им на лазерни арфи. Над 1100 доброволци на Пловдив се качиха на сцената, за да изразят посланието „ЗАЕДНО“.

Спектакълът завърши с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, под акордите на немския музикант и продуцент на електронна музика Schiller, и с 15-минутна спираща дъха заря. Откриващият уикенд продължава и днес.

 

Автор:
Пловдив 2019
Публикация:
13.01.2019 г. 16:25
Посетено:
993
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28856-50-000-dushi-uchastvaha-zaedno-v-otkrivaneto-na-plovdiv-evropeyska-stolitsa-na-kulturata-2019