Празници / фестивали

Кино от Близкия изток за 11-и път на "Sofia Menar" - акцентите

Фестивалът е от 15 до 31 януари в София

Кино от Близкия изток за 11-и път на "Sofia Menar" - акцентите

 

◊ КИНО ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК В СОФИЯ

До броени дни стартира единадесетото издание на "Sofia MENAR" - фестивал на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. От 15 до 31 януари предстоят над 40 премиерни заглавия и фокус върху ново иранско кино.

Представяме ви и част от най-важните фестивални акценти:

Най-награждаваният палестински филм за последните 5 години - "Покана за сватба" - ще бъде прожектиран на 19 януари в рамките на Официалната вечер на Палестина в Дом на киното.

В три прожекции ще можем да гледаме френската звезда Летисия Ейдо, носителка на наградите за най-добра актриса от фестивалите в Монреал и Агадир за превъплъщението си в алжирската героиня Фадма. Ролята й е от мащабната историческа продукция "Фадма от Сумер".

"София Менар" тази година предлага силна селекция от късометражни филми - номинация за "Оскар", призове от фестивалите в Локарно, Дубай, Делхи, Сан Себастиан, Любек...

На 18 януари е официалната вечер на Иран, когато ще гледаме един от най-силните дебюти за изминалата година - "Майчинство". Тази година на фокус в "София Менар" е новото иранско кино със 7 премиерни заглавия.

Още акценти от фестивала четете в статията от "Културни новини" ТУК.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
09.01.2019 г. 14:05
Посетено:
988
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28828-kino-ot-blizkiya-iztok-za-11-i-pat-na-sofia-menar-aktsentite