Празници / фестивали

"Януари" – Фестивал на българската драматургия

11-31 януари 2019, Нов театър - НДК

"Януари" – Фестивал на българската драматургия

 

◊ "ЯНУАРИ" – ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКАТА ДРАМАТУРГИЯ

„Януари“ – Фестивал на българската драматургия” е замислен като форум за изява на театрални продукции създадени по български драматурзи - класици или наши съвременници. Изискването към участниците е именно това – текстовете да са написани от български автори или да са интерпретации на български текстове, пак направени от наши автори.

Така всяка година през януари под един покрив ще бъдат събирани едни от най-обичаните от публиката представления от български автори, като се предвижда и възможност за творчески дебюти.

Такъв формат сред съществуващите у нас фестивали няма, което - като се прибави и фактът, че София няма своя театрален фестивал, в който да се представя българската драматургия - обяснява защо "Януари" има огромен потенциал за развитие и за влияние върху театралния живот у нас.

Защо "Януари"? Защото това е най-българският месец, по думите на проницателният Йордан Радичков от едноименното негово произведение, с което този наш обичан класик (със съгласието и одобрението на неговия син) става кръстник и патрон на "Януари“ - Фестивал на българската драматургия". Лого на Фестивала ще бъде една от рисунките на Йордан Радичков от творбата му "Ние, врабчетата" - защото точно врабчетата са си най-български и си остават тук дори в най-тежкото време, когато всички прелетни птици са отлетели на юг.

Един от акцентите на Фестивала ще бъде „АНТИХРИСТ“ по Ем. Станев с участието на Любомир Ковачев, Веселин Калановски, Елена Петрова и Ники Сотиров. Драматизация и режисура – Бойко Илиев.

Фестивалът имаше своето първо издание през януари 2016 г.  

Програма на фестивала: http://newtheatre.bg/                                              

Автор: Бойко Илиев, Нов театър - НДК
04.01.2019 г. 15:01
Посетено: 918
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28808-yanuari-festival-na-balgarskata-dramaturgiya