Празници / фестивали

Театрален празник събра известни имена в Русе

Празници на театъра

Театрален празник събра известни имена в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Театрални дни. Русе, 16-21 октомври 2006 


◊ ПОВЕЧЕ

Русенските театрални дни се превръщат в истински празник за почитателите на сценичното изкуство и са естествено продължение на фестивала.

По този повод на пресконференция пред медиите директорът на ДТ “Сава Огнянов” Пламен Панев съобщи, че в града има вече поставени традиции. Според него фестивалът съществува, но основната тенденция трябва да бъде събитията, които се случват, да са качествени и да представят добри спектакли, които да заинтригуват публиката.


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА

Организаторите на празничните дни в храма на Мелпомена са предвидили интересни изяви на гостуващи театри от столицата, от градовете Гюргево и Фокшани, Румъния. 

. Между любопитните заглавия русенската публика има възможност да се наслади на една от успешните постановки на Народен театър "Иван Вазов" – "Домът на Бернанда Алба" от Ф. Г. Лорка. Пиесата разбуни духовете в столицата с режисьорската интерпретация на скандалната Възкресия Вихърова, която работи над спектаклите си в духа на Педро Алмодовар и Франсоа Озон.

Другият не по-малко впечатляващ факт е силната трупа от актриси - Цветана Манева, Йорданка Кузманова, Рени Врангова, Ана Пападополу, Мария Сапунджиева, Жорета Николова, Теодора Иванова и др. 

. Не по-малко любопитни и интересни са и пиесите “Трамвай желание” от Тенеси Уйлямс, “Оскар и розовата дама” от Ерик-Еманюел Шмит, “Сърце от светлина” - джаз-спектакъл по книгата на 14-годишната Дафина Георгиева-Роня, “Жарава” от Димитър Кабаков.

. Гостите от Румъния също представят на сцената свои спектакли - "Какво може да се направи с едно виончело" от М. Вишниек и “Мириам” от Димитру Соломон.

. Домакините от своя страна ще играят една от най-добрите постановки на Асен Шопов - “Хора с куфари” от Ханох Леви.

. Съпътстващата програма по време на театралните дни включва премиерата на книгата на доцент д-р Мирослава Кортенска “Културен компас”.

. Другата проява е на шуменския драматично-куклен театър “Васил Друмев”, който през седмицата гостува с експозицията на националната изложба “150 години български театър”
Автор:
Лили Рачева
Публикация:
17.10.2006 г. 23:20
Етикети:
Посетено:
873
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2880-teatralen-praznik-sabra-izvestni-imena-v-ruse