Празници / фестивали

Кинофестивалът “Sofia MENAR” показва кино от Изтока през януари

От 15 до 31 януари в Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център – София

Кинофестивалът “Sofia MENAR” показва кино от Изтока през януари

 

◊ КИНО ОТ ИЗТОКА ЗА 11-И ПЪТ В СОФИЯ

Близкоизточното кино отново ще гостува у нас с кинофестивала “Sofia MENAR”, а откриването е с номинирания за “Оскар” ливански хит „Оскърбление”.

Ще видим суперпродукцията на Казахстан "Да пееш в Париж", отличена с наградата за най-добър филм и наградата на журито от филмовия форум в Холивуд. Филмът разказва за младия казахски певец Амре Кашаубаев, който заминава за Париж през 1925 г., за да участва в международен конкурс. Там се запознава с легендарния Джордж Гершуин и се гмурва в един живот, напълно различен от съветската действителност.

Носителката на "Сребърна мечка" Сарех Баят ("Раздяла" на Асгар Фархади) ще гледаме в един от иранските шедьоври тази година - "Тъмната стая" под режисурата на Рухолах Хеджази. Красива еманципирана жена на средна възраст, значително по-млад съпруг и една семейна тайна, която ще извади на бял свят проблемите, които се скътават в перфектно обзаведения дом на края на града.

Фани Ардан е звездата в новия филм на Надир Мокнеш „Татко Лола”. Историята следва живота на Зинедин, който се съвзема, след като ненадейно губи майка си и в живота му зейва огромна празнина. Баща му ги е изоставил, когато е бил на 2 и никога не е потърсил контакт със сина си. За него Зинедин знае само, че се казва Фарид и че е от Типаза. Иска му се да научи още и тръгва да го търси, но когато го открива, разбира, че ръководи школа по ориенталски танци, обича пица „Кралица“ и вече се казва Лола.

Сред документалните премиери в рамките на Sofia MENAR е новият филм на прочутия фотограф Ян Артюс-Бертран „Мароко отвисоко”. Филмът ще поведе зрителите от заснежените върхове на Атласките планини, през хилядите светлини на площад Джема ел Фна в Маракеш и внушителния силует на джамията "Хасан II" в Казабланка, до синия пейзаж на Шефшауен и пясъчните дюни на Мерзуга.

 

◊ ОЩЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

11-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще се състои от 15 до 31 януари в софийските киносалони на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център – София. Зрителите ще имат възможността да видят над 40 премиерни заглавия, както и множество съпътстващи събития като музикални изпълнения, презентации, изложби, премиери на книги и лекции.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
28.12.2018 г. 12:44
Посетено:
922
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28790-kinofestivalat-sofia-menar-pokazva-kino-ot-iztoka-prez-yanuari