Празници / фестивали

„три3ависим 2018“ - Девето издание на проекта за съвременен танц, пърформанс и инсталации

„три3ависим 2018“ - Девето издание на проекта за съвременен танц, пърформанс и инсталации

 

◊ СЪБИТИЕТО

Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ и Културна фондация А25 представят

„три3ависим 2018“
Девето издание на проекта за съвременен танц, пърформанс и инсталации

Остават броени дни до премиерата на деветото издание на инициативата за съвременен танц, пърформанс и инсталации три3ависим.

И тази година три екипа работиха по артистичната интерпретация на концепцията „зависимост-независимост”, която се превърна в запазена марка на три3ависим.

В резултат на това на 15 декември, от 19.30 ч. в Дерида Денс Център своите авторски миниатюри ще представят Жана Пенчева, Галина Борисова и Стефани Ханджийска, които почитателите на съвременната изпълнителска сцена познават от десетки проекти в София, страната и чужбина.

 

Тази година в "три3ависим" ще се говори (и пее!) за любов - в Six Love Songs на Жана Пенчева. Тя задава въпроси, които винаги имаме, но не винаги питаме – относно зависимостите и независимостите, в които различните форми на любов ни поставят. Колко сладко-кисела е любовта - към непознатото, към захарта?

След „хореографския концерт” Six Love Songs започва „Това е всичко“ – „апотеоз за занаятчийството и технологиите”, както го определя екипът на Галина Борисова. С много сезал в ръце (и навсякъде) те се опитват да изградят един нов свят, в който всичко е много организирано, но и твърде разпадащо се. Посредством специално създадената „Група за сезал” пърформансът разсъждава върху това как си помагаме, пречим, разсейваме, мотивираме в живота и решенията си. Затова Групата призовава: „станете част от групата за сезал. Ние не ви агитираме. Ние ви предлагаме алтернатива. Ако не ви харесваме, можете да нарежете сезала на парчета. Ние ще го рециклираме, ще си направим шапки.”

Веднага след срещата със сезала като средство за движение и ограничение, три3ависим прескача във времето към „Пространства” и най-новия проект на Стефани Ханджийска. В него публиката ще преживее множество „кратки пространствени ситуации” питайки се как дигиталното и сетивното влияят на пространствата? А как пространствата влияят на тялото?

След трите изпълнения, зрителите са поканени да останат за разговор с артистите, в който всички въпроси и коментари са повече от добре дошли.

Модератор: Надежда Московска

* * *


„три3ависим“ е дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства (ГСИИ) към САБ, която обединява професионалисти, работещи в сферата на съвременния танц, пърформанс и инсталации. От 2012 г. "три3ависим" се провежда съвместно с Културна фондация А25.

три3ависим 2018 е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Проектът се осъществява в рамките на резидентската програма на Център за съвременен танц Derida Dance Center, включена в календара на културните събития на Столична община.

Цена на билета за цялата вечер: 15 лв. Намаление за студенти, пенсионери и студенти от театралните и танцови специалности на място (с представяне на документ): 12 лв. и 4 лв.

NB! Поради ограничения брой места, билети могат да бъдат закупени на място в Derida Dance Center във вечерта на премиерата. Препоръчваме предварително направена резервация тук или предварително закупуване тук

Снимки: Илиян Ружин// Iliyan Ruzhin
Медиен партньор: Jasmin.bg

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
14.12.2018 г. 18:19
Посетено:
901
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28750-tri3avisim-2018-deveto-izdanie-na-proekta-za-savremenen-tants-parformans-i-instalatsii