Празници / фестивали

Световноизвестните германски писатели Шерко Фатах и Марион Пошман пристигат в България за Софийски международен литературен фестивал

Издателство „Парадокс" на 46. Софийски международен панаир на книгата

Световноизвестните германски писатели Шерко Фатах и Марион Пошман пристигат в България за Софийски международен литературен фестивал

 

◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Парадокс" ще представи двама от най-популярните съвременни писатели в Германия – Шерко Фатах и Марион Пошман - по време на Софийския международен литературен фестивал. Тази година събитието е посветено на немскоезичната литература и се провежда паралелно с 46-я Софийски международен панаир на книгата, от 11 до 16 декември в Национален дворец на културата.

Шерко Фатах ще вземе участие в разговор на тема „Социалната травма: преди и след словото" заедно с друг автор на „Парадокс" – преподавателя по социални науки в Нов български университет Румен Петров - на 12 декември от 19:00 ч.

Марион Пошман ще се включи в дискусията на Къщата за литература и превод „Прозрачният преводач" на 13 декември от 15:00 ч. Участие ще вземат и Виолета Вичева, Ева Пацовска и Росица Петракиева. Писателката ще представи и своя нов „Черно-бял роман", издаден от "Парадокс".

Наред с книгите на гостуващите писатели, на щанда на „Парадокс" (Б12, полуетаж „Запад" на НДК) посетителите на Панаира на книгата ще намерят още хитови заглавия на издателството. Сред тях са новите: „Цинковите момчета" – финалната част от петокнижието на Светлана Алексиевич и „Седмата функция на езика" от Лоран Бине. Някои от останалите са: „Славата на империята" от Жан Д'Ормесон, „Направи си рай" от Мариуш Шчигел, „HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих)" от Лоран Бине и „Empire V" от Виктор Пелевин (екранизацията на романа ще видим през 2019 г.).

 

Шерко Фатах е роден в Източен Берлин в семейството на иракски кюрд и германка. Израства в ГДР, а през 1975 г. емигрира през Виена в Западен Берлин заедно с родителите си. Следва философия и история на изкуството. За прозата си е получил многобройни отличия, сред които Голямата награда за изкуство на Берлинската академия на изкуствата. Номиниран е многократно за наградата на Лайпцигския панаир на книгата, а през 2008 г. получава номинация за Германската награда за книга на годината.

Писателят е познат в България с романа си роден „Като бяло петно на картата". Издателство „Парадокс" подготвя и ново заглавие на Фатах, което скоро ще представи на българските читатели.

Марион Пошман е немска писателка и поетеса, родена през 1969 г. Израства в родния си град Есен и в Мюлхайм ан дер Рур. Между 1989 и 1995 г. следва немска филология, философия и славянска филология (в Бон и  Берлин), през 1994 г. също и драматургично писане в Университета по изкуствата в Берлин. Прави своя прозаичен и лирически дебют през 2002 г., когато почти едновременно излизат романът „Къпане при буря" и стихосбирката „Затворени камери".

 

Автор:
Издателство „Парадокс"
Публикация:
12.12.2018 г. 13:04
Посетено:
1140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28730-svetovnoizvestnite-germanski-pisateli-sherko-fatah-i-marion-poshman-pristigat-v-balgariya-za-sofiyski-mezhdunaroden-literaturen-festival