Празници / фестивали

Културни инициативи „Коледа в библиотеката“ в Сливен

Празнична програма на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”

◊ КОЛЕДА В БИБЛИОТЕКАТА

За поредна година, в навечерието на Коледните и новогодишни празници, регионалният книжовен център „Сава Доброплодни” ще предложи на своите малки и по-големи читатели богата и разнообразна програма.

Тържествата „Коледа в библиотеката” продължават до 20 декември 2018. Културната изява включва Рождественски беседи, представления и открити уроци, посветени на народните традиции по Коледа; изложба с коледни картички от конкурса „Коледна магия” - 2018, церемония за награждаване на отличените участници в него, и за оригинално пожелание, както и Коледен концерт.

И тази година (до 7 декември 2018 г.), по предварително уточнен график, с ученици от различни училища се провеждат беседи, посветени на тайнствата на най-светлия християнски празник – Рождество на Спасителя, на тема: „Рождество Христово в слово и образ”, с лектор К. Стоядинова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

От 10 до 19 декември 2018 г., отново по предварителен график, ще бъде представена пиесата „Коледни желания” пред ученици от I до IV клас от различни сливенски училища и деца от детските градини. В нея малките зрители, заедно с джуджетата Джу и Джудейка, с Балерината, Глезлата, Ученичката и Многознайко, ще преминат през различни „мисии” и забавни приключения, възложени от Дядо Коледа, като заедно ще направят изпълними празничните желания на децата.

В програмата са включени и открити уроци на тема: „Коледа ни връща у дома“, посветени на обичаите и традициите, свързани с отбелязване на празника в Сливенския край.

Кулминацията на тържествата е церемонията по награждаването на участниците в тазгодишния конкурс за коледна картичка и оригинално пожелание „Коледна магия”, която ще се състои в една от залите на библиотеката (20.12.2018 г. от 10 ч.). Ще бъде открита и изложба с картички на отличените участници.

Тържествата „Коледа в библиотеката” завършват същия ден с коледен концерт с участието на талантливи малки певци и танцьори от някои учебни заведения.

Чрез разнообразната програма на тържествата „Коледа в библиотеката” екипът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” отново ще направи очакването на коледните празници интересно и вълнуващо за децата и тийнейджърите от града.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
07.12.2018 г. 21:38
Посетено:
1096
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28692-kulturni-initsiativi-koleda-v-bibliotekata-v-sliven