Празници / фестивали

Литературно кафене Хеликон

Октомврийски празници на книгата и четенето

Литературно кафене Хеликон
Една от новите звезди на немската литературна сцена – Юли Це


◊ ПРОГРАМА

. 16 октомври, 19 часа – среща с германската писателка Юли Це
. 17 октомври, 18 часа – “Четенето е празник” – литературен фестивал съвместно с Френския институт в София
. 18 октомври, 18 часа – премиера на романа “Белези от българин” на Антон Баев
. 19 октомври, 18 часа – премиера на книгата на Юри Лазаров и Анри Кулев “Чичо Весо Облия”

място: Хеликон-Витоша, бул. "Патриарх Евтимий" № 68


◊ ПРЕМИЕРА НА ЮЛИ ЦЕ

На 16 октомври в Хеликон-Витоша ще гостува една от новите звезди на немската литературна сцена – Юли Це

Коя е тя?

Юли Це е родена през 1974 г. в Бон. Завършва право и немска литература. “Орли и ангели” (2001) е първият й роман, за който получава наградата за най-успешен дебют на Лайпцигския панаир на книгата. Отличена е още с литературната награда на Бремен и приза “Рауриз”, даван от общината в Залцбург за дебютна проза. Носителка е и на литературните отличия “Хьолдерлин”, “Ернст Толер” и “Пер Олов Енквист”.

Обаче има и магистърска теза на тема “Правото на европейската интеграция”. Остра публицистка, тя е във водовъртежа на дискусиите около фигурата на канцлерката Анхела Меркел, политиката и литературата, жените, поколенията и глобализацията.

Книгата?

Превод: Жанина Драгостинова

Джеси е мъртва. Застрелва се, докато говори по телефона с приятеля си Макс. Онзи същият Макс, който само за няколко години от пъпчив, недодялан младеж се превръща в успешен млад юрист, чиято кариера върви шеметно нагоре. И то благодарение на собствените му сили и способности. Поне той смята така. Изобщо не му минава през ум, че зад стремителното му изкачване по стълбицата на професията, зад престижния пост в правната кантора във Виена, смятана за Олимп в международното право, се крият други, не дотам чисти причини.

След смъртта на Джеси Макс решава да скъса с кариерата и да измери оставащия си живот с количеството кокаин, което е в състояние да си купи. Обажда се на радиожурналистката Клара, за да подхване в ефир разговор за смъртта на приятелката си. Клара го връща назад към детството, към Виена, където вървят най-големите гешефти с дрога. Така се разплита историята на живота му и тази на Джеси, в чиято съдба се срещат “герои” от войните на Балканите - от прословутия Аркан, през дребните търговци на наркотици до висшите чиновници от канцелариите на Европейския съюз.


◊ ФЕСТИВАЛ "ЧЕТЕНЕТО Е ПРАЗНИК"

На 17 октомври в Хеликон-Витоша ще се състои литературният фестивал “Четенето е празник” – инициатива на Френския институт в София.

Ние, българите, се опитваме да празнуваме книгата и четенето около 24 май. По целия свят все повече се утвърждава и Световният ден на книгата и авторското право, 23 април. Но американците и французите си имат и месец на четенето – и в двете държави това е октомври. Всяка година кулминацията му са четенията в книжарници. Тази година темата, избрана от Френския институт, е Градът в литературата. На 17 октомври Хеликон-Витоша ще посрещне някои от най-изявените си преводачи, за да прочетат откъси от преведени от тях книги. Сред гостите ще са Валя Бояджиева, Жанина Драгостинова, Юлиян Жилиев, Зорница Христова, Мария Коева, Иглика Василева...


◊ ПРЕМИЕРА НА АНТОН БАЕВ

На 18 октомври в Хеликон-Витоша ще се случи софийската премиера на гротесковия роман на пловдивския писател и журналист Антон Баев “Белези от българин”.

Антон Баев е роден през 1963 година в Пловдив. Завършил е Пловдивския университет; специализирал е регионална журналистика в САЩ (1994). Автор е на шест стихосбирки, сред които "Снежни сигнали" (1988), която печели Голямата награда за дебют на "Южна пролет" (1989), "Гърбът на мрака" (1991), "Ездачът, нощта и пустинята (1995), отличена с наградата "Иван Николов", "Разпъване на Одигитрия" (1998), "Целият свят и други апокрифи" (2002) и "Даровете на света. Нови апокрифи" (2004). Дебютира в прозата с романа "Американци" (1997), следва книгата с литературно-философски фрагменти "Ноев ковчег. Книга от глоси" (1999) и сборника с къси разкази "Жени и планети" (2005), публикуван и в превод на турски език (2005). Получава отличия от различни конкурси, сред които поетичният конкурс "Магията Любов" (2005). От 2000 г. е главен редактор на пловдивския всекидневник "Марица".


◊ ПРЕМИЕРА НА ЮРИ ЛАЗАРОВ И АНРИ КУЛЕВ

На 19 октомври в Хеликон-Витоша писателят Юри Лазаров и художникът Анри Кулев ще представят сборника си с истории “Чичо Весо Облия”.

. Юри Лазаров е известен български журналист и ПР. В момента и зам.-директор на БТА.

“...Запазил съм всичко така, както съм го писал, включително и грешките. Като например белгийското пиво Амстел си е всъщност холандско и пр. Следва се и хронологията на събитията по света и у нас. Сменяха се правителства; някои споменати личности тогава бяха още живи, днес не са... А колкото до някои волности на изказа -прощавайте...” Юри Лазаров

. Анри Кулев открай време е човек на книгите. Автор. По-точно съавтор на ироничните автори. Негови шедьоври са например илюстрациите към “История на Болгария” и “Един български виц” на Иван Кулеков, “Българският модел” на Станислав Стратиев и “Думи върху други думи” на Борис Христов. Преподавател в Нов български университет, автор на много игрални и анимационни филми.

Уикицитат на Анри Кулев:
„Българският народ е мек и затова оцеляването е по-спокойно. Тази мекота обаче води до липса на реакции към разбойниците… Най-простото доказателство е чудовищното улично движение, което е обща картина на обществото. Може ли заради купчина скъпи ламарини да си въобразиш, че съществуваш по някакъв друг начин в обществото?“ (пред в. "24 часа).
Автор: Йордан Ефтимов
12.10.2006 г. 14:12
Посетено: 711
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2860-literaturno-kafene-helikon