Празници / фестивали

Посланиците на Нощта на театрите застават „Очи в очи“ със зрителите

Изложба с цветни фотографии и Live Cam са сред специалните събития на 17 ноември

Посланиците на Нощта на театрите застават „Очи в очи“ със зрителите

 

◊ НОЩ НА ТЕАТРИТЕ 2018

Тази година Нощта на театрите освен театралните сцени и алтернативни пространства в 15 града в България ще превземе и дигиталното пространство. В 6-часово онлайн студио на 17 ноември Владо Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Мутафчиев, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Иван Бърнев, Ана Пападопулу, Койна Русева, Ованес Торосян и др. ще застанат “очи в очи” със своите почитатели.

В специалния Live Cam темата ще е „театър, опера, балет“ – в и отвъд сценичното говорене и усещане за изкуството. Q&A сесиите ще дадат възможност на зрителите предварително (във фейсбук) или по време на живото излъчване от 11 до 17 ч. да задават въпроси на своите любими творци. Максим Ешкенази ще има интересно включване от Лос Анжелис, а “Триогнени ноти” – Яна, Нона и Ангелина, от Национално музикално училище “Любомир Пипков” ще допълнят празника с изпълнения на арфа, цигулка, пиано и тромпет. Световноизвестният тенор Калуди Калудов ще разкаже как се прави опера под купола на цирк "Балкански", как се грижи за гласа си и какво е щастието.

Няма да липсват и театрални предизвикателства към гостите, които ще трябва да “изиграят” случайно изтеглени от тях думи. Водещи на студиото ще бъдат Ива Дойчинова, Елена Розберг и Евелина Павлова, които споделиха, че „ще сме заедно, макар и на различни места с всички симпатични и талантливи приятели на Нощта. Те ще ни разказват и показват театъра, операта, балета, класическата музика. Вълнуващото преживяване е гарантирано!“. Локация на първото по рода си live театрално студио ще е ЧитАлнЯта. Съдържанието ще е достъпно за гледане в България и цял свят. Проектът ще се реализира с приятелската подкрепа на STREAMER.


Цветни и с много очи са Персонажите на шестата Нощ.

16 цветни визии, дело на фотографа Диляна Флорентин, ще украсят фоайето на Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий“ и Bulgaria Mall в София. В тях Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев и Рая Пеева, Максим Ешкенази, Марта Петкова и Никола Хаджитанев се изправят очи в очи с театъра и със себе си. „Искахме лицата на Нощта да са цветни и темпераментни, затова подбрахме цветове, в които да запечатаме тази емоционалност“ – разказват за концепцията на фотосесията от творческата агенция The Smarts.

Цялата програма на Нощ на театрите е публикувана в официалния сайт.  А всичко актуално можете да следите във фейсбук и инстаграм каналите на инициативата, както и в чат бота на Владо Карамазов.

 

* * *

През 2018 г. Нощта на театрите ще e на 17 ноември в 15 български града и едновременно в 11 европейски държави. Зад идеята на платформата стои Елеонора Роси от Франция. В тази Нощ Театърът се превръща в основна тема и събира по едно и също време всички, които го обичат. Освен спектакли в театрите и на алтернативни места се случат множество срещи, дискусии, изложби, концерти, разходки зад кулисите, контакти и нови възможности за сближаване на театъра с неговата публика.

Нощ на театрите 2018 е част от Програма „Културен календар“ на Столична община и се осъществява с любезната подкрепа на Министерство на културата на Република България и Съюза на артистите в България. Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра”.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
16.11.2018 г. 12:31
Етикети:
Посетено:
1121
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28564-poslanitsite-na-noshtta-na-teatrite-zastavat-ochi-v-ochi-sas-zritelite