Празници / фестивали

Богата френска програма за 32-то издание на "Киномания"

Фестивал на френския филм, 16 ноември - 2 декември 2018

Богата френска програма за 32-то издание на "Киномания"

 

◊ ФРЕНСКА ПРОГРАМА НА "КИНОМАНИЯ" 2018

От 16 ноември до 2 декември, традиционно в рамките на "Киномания" ще се проведе осмото издание на Фестивала на френския филм, организиран от Institut français de Bulgarie/Френски Институт в България, осъществен със съдействието на НДК.

Тази година киноманите ще могат да видят 9 нови филма с прожекции в кината Люмиер Лидл, G8, кинозала "Славейков" и Дом на киното. Прожекции ще бъдат организирани също в Лъки Синема – Пловдив и Фестивален и конгресен център – Варна.

Френската програма тази година е с акцент върху комедиите със социален привкус.

Фестивалът ще бъде открит на 16 ноември, петък, от 19:00 ч. в кино Люмиер Лидл с премиерата на филма „Чувствам се добре“ на режисьорите Беноа Делепин и Гюстав Керверн и с участието на Жан Дюжарден и Йоланд Моро. Сред заглавията е и анимацията „Белия зъб” по превърналия се в класика  роман на Джек Лондон.

Френският фестивал включва и „Светът е твой” на режисьора Ромен Гаврас, който е с участието на Венсан Касел и Изабел Аджани и разказва за мошеник на дребно, който приема рискована задача, за да живее охолно и за да се отърси от опеката на властната си майка.

В афиша е и „Верен мъж” с режисьор Луи Гарел, в който участва прекрасната Летисия Каста и самият Луи Гарел. Филмът съчетава любовна история, съмнения, изкушение и изследване на истината, оплетени в изплъзващата се природа на романтичното привличане.

„Бекасин” пък разказва за една нетипична супергероиня – наивна, смела и чаровна. Филмът е екранизация по пупулярен френски комикс.

Сред заглавията е и „Вижте как танцуваме” – комедия, включваща отделни, взаимносвързани истории, създадени с много хумор и неочаквани обрати и с участието на популярни френски звезди като Шарлот Рамплинг и Карол Буке.

В програмата са включени и филмите: „Споделен мъж”, в който въпросният мъж е изненадан от необичайно предложение, дошло съвместно от жена му и любовницата му, „Усещане за празник”, разказващ за богаташко сватбено парти, на което всичко се обърква и „Сред лозята на Бургундия”, който е обяснение в любов към киното и виното, а в основата му е семейната обич и развитието на отношенията във фамилията.

 

В сайтовете ndk.bg и kinomania.bg може да видите датите и местата за прожекции на всички филми.

Билети на касите на НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg.

Гледайте селекцията на Киномания 2018, за да видите големите филми преди големите награди!

 

"Киномания" е част от Календара на културни събития на Столична община за 2018 г.

Автор:
Вера Банчева
Публикация:
16.11.2018 г. 12:04
Посетено:
962
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28563-bogata-frenska-programa-za-32-to-izdanie-na-kinomaniya