Празници / фестивали

Четири нови български игрални филма на "Киномания" 2018

Най-новият филм на Петър Попзлатев „Времето е наше” ще открие „Киномания” на 15 ноември

Четири нови български игрални филма на "Киномания" 2018

 

◊ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ НА "КИНОМАНИЯ" 2018

Към времето на соца ни връщат два от общо 4-те нови български игрални филма, които ще видим по време на 32-ото издание на „Киномания”. Те са направени от някои от най-изявените ни режисьори и досега не са били показвани пред широка аудитория (с изключение на тазгодишния Варненски фестивал за българско игрално кино „Златна роза”), така че си заслужава да бъдат видени. Най-малкото, за да си сверим часовника с останалите над 50 заглавия от киномаратона, които ще се завъртят от 15 до 29 ноември 2018 г. Другите две заглавия с марка BG са документалния филм за оперната прима Соня Йончева „Соня Йончева. Sempre Libera” на Георги Тошев (23, 26 и 29 ноември) и копродукцията с българско участие „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари” на румънския режисьор Раду Жуде (25, 26, 27 и 29 ноември).

Най-новият филм на Петър Попзлатев „Времето е наше” има честта да открие „Киномания” на 15 ноември. Лентата ни връща към събитията около 10 ноември, за което подсказва и заглавието, което цитира прочутия лозунг на СДС, само че сюжетът не се върти около митингите (които са само фон в лентата), а към първите години на прехода. Авторите на филма проследяват живота на един агент от ДС – Боян Тилев (Руши Видинлиев), който благодарение на своя шеф – Генерала (Ивайло Христов) става крупен бизнесмен. Вплетена е още една сюжетна линия с писателят Сестримски (Леонид Йовчев), имал взимане-даване с ДС. Филмът събира силен актьорски ансамбъл, като прави впечатление нюансираната игра на Руши Видинлиев и на Ивайло Христов в ролята на Генерала. „Времето е наше” е вдъхновен от романа на Владимир Зарев „Разруха”, като в него са вплетени и мотиви от разкази на Димитър Шумналиев.

Взаимоотношението творец-власт по време на социализма третира и новият филм на Костадин Бонев „Далеч от брега” (19 ноември), базиран на цензурирания преди 1989 г. роман „Чайки далеч от брега” на Евгений Кузманов. Мнозина зрители на фестивала „Златна роза” откриха паралели между живота на главния герой Злати Братоев (Пенко Господинов) – известен столичен театрален режисьор, изпратен за наказание в провинцията, със съдбата на режисьора Панталей Панталеев, така че дори и само заради този факт лентата си заслужава да бъде видяна. Още повече тук отново има силен каст -  Стефан Вълдобрев (Тапата), Йоана Буковска-Давидова (Вики), Жорета Николова (Михайлина Михайлова), Цветана Манева (г-жа Матеевич), Марий Росен (Матей), Антонио Димитриевски (Шоно), Мая Новоселска (Латинка), Луиза Григорова-Макариев (Руми), Вела Петрова (Зорка). Българо-украинската копродукция взе специалната награда на Варна на „Златна роза”.  

Зрителите ще открият едно ново и талантливо лице – Каталин Старейшинска, която играе главната роля в „Мълчанието на сестра ми” (22 ноември), за която това е кинодебют. Филмът на Киран Коларов може да го определим като романтична мелодрама, населен с цветни и интересни персонажи като започнем от безмълвната Анди (Каталин Старейшинска) и нейния приятел – клошарят Динко Кучето (Ованес Торосян), който свири на тромпет, майка й Виена – Фани Коларова, която живее в свой измислен свят на музиката, брат й, който пише еротичен роман, циганския барон Бингото (Деян Донков) и неговата съпруга – Мариана (Антоанета Добрева-Нети), както и още много други.

Все по-рядко се правят български филми за деца, но ето, „SMART Коледа” (24 ноември) на режисьора и сценарист Мария Веселинова прави щастливо изключение. Това е магическа история за коледен дух, приказна работилница, елфи, нови технологии и приятелство забъркана от куп обичани български актьори като Калин Врачански, Кръстьо Лафазанов, Орлин Павлов, Поли Генова, Пенко Господинов, Стефания Колева и др. Филмът, спечелил наградата на публиката на фестивала „Златна роза” във Варна, ще ни настрои подходящо за предстоящите коледни празници.

 

Автор:
Мариана Цветкова
Публикация:
09.11.2018 г. 17:20
Посетено:
1108
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28526-chetiri-novi-balgarski-igralni-filma-na-kinomaniya-2018