Празници / фестивали

Кинофестивалът "Sofia Independent" започва

Фестивалът продължава до 3 ноември в София

Кинофестивалът "Sofia Independent" започва

 

◊ ФЕСТИВАЛ ЗА НЕЗАВИСИМО КИНО

Деветото издание на единствения по рода си фестивал на независимото кино у нас Sofia Independent Film Festival започва на 26 октомври с прожекция на биографичния филм “McQueen”.

30 филма ще се борят за награди в категориите за игрален, документален и късометражен филм. В състезанието са и три български ленти, сред които „Упражнение за доверие“ на Вилма Карталска, който влезе в септемврийското издание на Changing Face International Film Festival в Сидни и през 2019 г. ще се бори за голямата награда.

С лентата „Поетът и дяволът“ на 30 октомври в 18:30 часа в кино „Одеон“ ще отпразнуваме 60-годишнината на Владо Пенев.

На специална вечер, посветена на алпиниста Боян Петров, ще гледаме филма “Лятото свършва през юни”, който представя изкачванията на два осемхилядника - Гашербрум II (8 036 м) в Каракорум през юли 2017 г. и Даулагири (8 167 м) в Хималаите през септември 2017 г. - последните два върха от Хималайската корона, успешно изкачени от Боян. Филмът ще може да бъде видян на 28 октомври в 18:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

Фестивалът ще покаже и носителя на Оскар през 2018 г. за чуждоезичен филм - „Фантастична жена“. Филмът разказва историята на Мaрина - трансексуална жена, която работи като сервитьорка и певица в нощен клуб. Една вечер мъжът на живота ѝ умира, но Марина е лишена от възможността да скърби за своя любим.

Със световна премиера в рамките на фестивала очакваме филма „Лоша компания“ на режисьора Джош Слейтс.

Автор: Момчил Цонев
26.10.2018 г. 17:39
Посетено: 433
Етикети: филми, фестивал, независимо кино, McQueen, Sofia Independent Film Festival
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28446-kinofestivalat-sofia-independent-zapochva