Празници / фестивали

6Fest развива Габрово като дестинация за улични изкуства

Фестивалът върна карнавалния дух на Габрово с третото си издание

6Fest развива Габрово като дестинация за улични изкуства

 

◊ УЛИЧНИЯТ ФЕСТИВАЛ 6FEST С ТРЕТО ИЗДАНИЕ

Третото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest направи мащабно танцово шествие. Стотици танцьори и граждани преминаха през центъра на Габрово на 5 октомври. На улица “Радецка” танцьорите имаха две импровизирани сцени, на които представиха по един танц. Вечерта на 5 октомври 6Fest продължи със спектакъл на площад “Възраждане”.

В шествието и в спектакъла се включиха Шоу-балет “Магия”, Фолклорен ансамбъл “Сивек”, Клуб по спортни танци “Ритмика”, Танцова школа “Лиана”, Зумба с Васи, Клуб за латино танци "Инкансабле". Всяка от танцовите формации представи по няколко свои танца и накрая прикани всички желаещи от публиката да се включат в открит урок. Градусът на фестивалното и танцово настроение се повиши до такава степен, че деца, възрастни, публика и танцьори затанцуваха заедно в латино, регетон, хип-хоп и народни ритми. Броят на танцуващите беше толкова голям, че нито една сцена нямаше да ги побере. Такъв е бил и замисълът на организатора на 6Fest Момчил Цонев - танцьори и публика да се слеят в едно, в един общ спектакъл, сподели лично той.

В края на спектакъла организаторът Момчил Цонев прикани всички да се включат в общ танц на песента “Happy” на Фарел Уилямс, по която преди четири години беше създаден най-популярният и до момента в YouTube клип за нашия град - “Щастливо Габрово”. Именно този клип събра тогава повечето от танцовите формации, които се изявиха сега в третото издание на 6Fest.

Сцената на 6Fest показа и таланта на няколко млади габровски певици - Виктория Гергова и Маргарита Георгиева от Музикална школа “Звезди в аванс” и Ивета Петрова.

Финалът на първата фестивална вечер на 6Fest беше буквално възпламеняващ телата и сърцата - огнената формация “Fire Shadows” представи своето огнено шоу, а Оркестър Габрово под диригентството на Николай Венков събра танцьори и публика в голямо българско Дунавско хоро.

 

◊ МОМЧИЛ ЦОНЕВ: 6FEST ПРИДАДЕ КАРНАВАЛЕН ДУХ НА ГАБРОВО

“6Fest придаде отново карнавален дух на Габрово под топлото есенно слънце на октомври. Река от танци, от цветове и танцови костюми премина през целия център на града и му вдъхна нов живот. От малките балетисти през красотата на българския народен костюм до спортните облекла на зумба и хип-хопа - 6Fest показа пъстротата и многообразието на младежките арт групи в Габрово. След две международни издания на фестивала, сега 6Fest реши да отдаде дължимото към огромния труд на всички ръководители и младежи от арт формациите в Габрово. Огромно благодаря на всички участници и на габровци, които излязоха и направиха един прекрасен градски празник с дух, сърце и смисъл” - сподели Момчил Цонев, който освен организатор на 6Fest е създател на клипа “Щастливо Габрово”, автор на поредица от исторически книги за Габрово, главен редактор на Габрово Daily, един от най-активните общественици в града, обявен за един от 20-те най-изявени млади личности на България през 2018 г. за културния му принос към Габрово.

Проектът „Фестивал 6Fest Щастливо Габрово“ на Сдружение “Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово” се реализира по Програма „Младежки дейности“ с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Както "Културни новини" писа, 6Fest оживи и старинния квартал на Габрово Шести участък с музика, танци, театър и магия.

Автор: 6Fest
24.10.2018 г. 13:25
Посетено: 666
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28432-6fest-razviva-gabrovo-kato-destinatsiya-za-ulichni-izkustva