Празници / фестивали

Награди от IV Европейски фестивал на пътуващия театър

Актьорът Филип Трифонов и мимът от Цирк дю Солей, Юрай Бенчик, получиха звезди в “Алеята на славата”

Награди от IV Европейски фестивал на пътуващия театър

 

◊ НАГРАДИ

Актьорът Филип Трифонов и мимът от Цирк дю Солей, Юрай Бенчик, получиха звезди в “Алеята на славата” на Европейския фестивал на пътуващия театър, по време на приключилото в Сливница негово четвърто издание. С първия знак в “Алеята на славата” през миналата година бяха удостоени британските звезди Сю Ходж и Кийт ‘Падингтън’ Ричардс от „Ало, ало“ - най-успешния британски комедиен сериал за всички времена, посветен на френската съпротива по време на нацистката окупация.

Наградата за най-добър актьор отиде при Бранко Бенинов от Македония за неговата роля в постановката “Пето действие” на  Народен театър “Антон Панов”, гр. Струмица. Като най-добра актриса беше определена германската комедийна актриса Бартушка, за нейното представяне в комедийния пантомимен цирков спектакъл за широка аудитория на дуото “Симон и Бартушка”.

В другите категории наградените са, както следва:

  • Наградата на Община Сливница - за постановката “Госпожа Министершата” на НТ Ниш, Сърбия;
  • Специалната награда на журито - за актьорския екип на ДКТ “Иван Радоев”, гр. Плевен, изиграл “Господа, другари, pichove & дами”;
  • Наградата за впечатляващ спектакъл - “Последната тайна на Фреди Меркюри”, Театър “Възраждане”, гр. София;
  • Наградата на публиката - “Последната тайна на Фреди Меркюри”, Театър “Възраждане”, гр. София;
  • Наградата “Нови хоризонти” на направление ”Kултура” в Община Сливница - за постановката “Честита съпруга” на ДКТ “Иван Димов”, гр. Хасково;

Четвъртото издание на Европейския фестивал на пътуващия театър се проведе в периода 08 октомври - 14 октомври 2018 г. в гр. Сливница. Първите три издания на ЕФПТ преминаха с голям успех и медийно покритие. Сред нашите гости бяха елитни театрални формации от България, Чехия, Словакия, Сърбия, Македония, Молдова и Турция, които се състезаваха за любовта на публиката и престижните награди на компетентното жури, което тази година беше в състав: председател – проф. Елена Баева - театрален педагог и режисьор, основател на театралния колеж “Любен Гройс”, г-н Николай Гундеров, творчески директор на фестивала, театралният критик и драматург на държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”, г-жа Богдана Костуркова и Галя Крайчовска, водещ в Българската национална телевизия.

Сигурен знак за значимостта, която фестивалът има за театралния живот на страната, бяха поздравителните адреси, с които министърът на културата, г-н Вежди Рашидов, и министърът на туризма, г-жа Николина Ангелкова, се обърнаха към организаторите и участниците във второто издание на театралния форум. Световноизвестният режисьор и носител на Оскар, Иржи Менцел, пожела успех на фестивала в специално видеообръщение. Тази година наш специален гост беше заместник-министъра на туризма, г-н Любен Кънчев.

Мисията на Европейския фестивал на пътуващия театър е да предостави сцена за изява на талантливи и успешни театрални формации от България и Европа, да насърчава мултикултурния диалог, да стимулира културния обмен и обмяната на професионални идеи между творци и артисти от различни краища на Европа и не на последно място - да запознае българската публика с постиженията на европейския театър.

Предвид стратегическото местоположение на Сливница, събитието е насочено и към вниманието на аудиторията от столицата и целия софийски регион.

 

www.traveltheatrefest.eu

 

Автор: ЕФПТ
22.10.2018 г. 15:00
Посетено: 619
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28422-nagradi-ot-iv-evropeyski-festival-na-patuvashtiya-teatar