Празници / фестивали

Филм за българския преход открива "Киномания" 2018

Панорама на Бергман и хитови заглавия на 32-ото издание на фестивала

Филм за българския преход открива "Киномания" 2018

 

◊ КИНОМАНИЯ 2018

Филм за прехода – „Времето е наше” на Петър Попзлатев ще открие официално на 15 ноември 32-ото издание на „Киномания”. Това ще бъде премиерата на лентата и по този начин най-голямото киносъбитие в края на годината ще спази традицията да открива програмата с българско заглавие. Очакват се общо 50 ленти да се завъртят в от 15 до 29 ноември 2018 г., като тази година мотото на феста е „Големите филми преди големите награди”.

Мотото на „Киномания”, която се провежда в навечерието на раздаването на филмовите награди „Оскар” подсказва, че българският зрител има шанса да види някои заглавия, които потенциално могат да претендират за призове на Американската филмова академия. Това го забелязваме през последните години, така че следва да обърнем особено внимание на някои от тях. Като започнем от „Всички знаят” (17 ноември) на прочутия ирански режисьор Асгар Фархади, който откри фестивала в Кан тази година. След „Да обичаш Пабло“ звездната двойка Пенелопе Круз – Хавиер Бардем продължават да правят ангажирани продукции, като в този филм ще видим как битката за пари вади на бял свят дълбоко спотаени тайни.

Другото очаквано заглавие е за прочутия руски балетист „Рудолф Нуреев: Бялата врана” (23 ноември), което е третият режисьорски опит на актьора Ралф Файнс. Филмът е направен по книгата на Джули Кавана „Рудолф Нуреев: Животът” и разказва главно за установяването на артиста в Париж по време на Студената война. Ролята на знаменития руски танцьор се изпълнява от балетиста Олег Ивенко, което е негов кинодебют, а самият Ралф Файнс влиза в образа на танцовия педагог Александър Пушкин.

На живота на бившия италианския политик Силвио Берлускони и неговия приятелски кръг от бизнесмени и политици през периода 2006-2009 г., наречен „Лоро” (Them), е посветен филмът на Паоло Сорентино „Лоро” (25 ноември). Зад проекта отново виждаме тандема Сорентино и актьора и режисьор Тони Сервило, които заедно направиха великолепния „Великата красота”, взел „Оскар” за чуждоезичен филм.

Не бива да се пропуска и новият документален филм на Вим Вендерс „Папа Франциск: Човек на думата си” (24 ноември).

Българското заглавие, което открива „Киномания” „Времето е наше”, е вдъхновено от романа „Разруха” на Владимир Зарев. Според режисьора Петър Попзлатев книгата е „най-пълноценният художествен образ на Прехода”, един значим епизод от не толкова отдавнашната българска история. Затова и филмът е за паметта, за уроците на миналото, които не бива да бъдат забравени. Криминалната нишка е по мотиви от разкази на Димитър Шумналиев.

Цяло звездно съзвездие е събрал Попзлатев във „Времето е наше” - Руши Видинлиев, който прави невероятна роля като агент на ДС, неговият началник се играе от Ивайло Христов, в лентата участват още - Леонид Йовчев, Ирини Жамбонас, Ицхак Финци, Красимир Доков, Светлана Янчева, Валентин Ганев, Михаил Мутафов и Елена Телбис.

Друг акцент на тазгодишната „Киномания” е селекцията от филми на големия режисьор Ингмар Бергман, които ще бъдат показани преди официалната програма в периода 8-14 ноември. Сред тях има такива емблематични заглавия като „Сцени от един семеен живот”, „Да не говорим за всички тези жени” и „Лице срещу лице”.

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
19.10.2018 г. 16:23
Посетено:
1187
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28421-film-za-balgarskiya-prehod-otkriva-kinomaniya-2018