Празници / фестивали

Започва осмият АСТ Фестивал за свободен театър

Фестивалът е от 19 до 25 октомври в София

Започва осмият АСТ Фестивал за свободен театър

 

◊ ФЕСТИВАЛ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ

Осмото издание на АСТ Фестивал за свободен театър ще се случи в София oт 19 до 25 октомври 2018 г. POST-POST време на непознатото. За осма година театралната платформа е в търсене на новите форми и експеримента в изкуството.

Фестивалът тази година е под надслов “POST-POST”. Какъв е пулсът на света днес? Каква е честотата му? Измерим ли е този ритъм изобщо? Къде стоим в тази паяжина от постове – през съзвездия от смисли като „постмодернизъм“, „постдраматично“, „постдигитално“, до постовете в социалните мрежи, оплитащи ни в безкраен поток от информация? Ние не знаем, но опитваме, търсим, откриваме.

 

◊ КАКВО ЩЕ ПОКАЖЕ ФЕСТИВАЛНАТА ПРОГРАМА?

АСТ Фестивал за свободен театър ще покаже 8 български представления (от последната година) и 4 международни театрални спектакъла от Германия, Франция, Израел и немско-балканска копрудукция.

Фестивалът ще отбележи и 50-годишнината от важната за света ни 1968-ма година с голяма публична дискусия и спектакъл „Невидимата република“, направен в копродукция с една от водещите берлински независими групи.

Предстоят и два майсторски класа за свободните артисти – с провокативната пърформанс – танц компания United Cowboys  (Холандия) и екипа на Nullo Facchini с Cantabile 2 (Дания) с техния оригинален „human specific” театър.

От фестивала ще погледнат към есента на 2019 г. с нова работна група, подготвяща първите стъпки на очаквания с огромно внимание Център за съвременно изкуство “Топлоцентрала”.

Ще се проведе и срещата “Европейската карта на свободния театър” , на която ще се представи реализиращия се мащабен и амбициозен проект за единна Европейска асоциация.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
19.10.2018 г. 17:45
Посетено:
653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28406-zapochva-osmiyat-ast-festival-za-svoboden-teatar