Празници / фестивали

Уличният фестивал 6Fest създаде нов квартал на изкуствата в Габрово – Шести участък

Фестивалът за улични изкуства с трето издание този октомври

Уличният фестивал 6Fest създаде нов квартал на изкуствата в Габрово – Шести участък

 

◊ УЛИЧНИЯТ ФЕСТИВАЛ 6FEST ОЖИВИ ГАБРОВО

Фестивалът за улични изкуства 6Fest оживи старинния квартал на Габрово Шести участък. На 6 октомври музика, танци, театър и магия превърнаха ул. „Опълченска“ в квартал на изкуствата.

По паветата на габровската уличка във възрожденски дух се разходиха младите танцьори на фолклорен ансамбъл „Сивек“. В народни носии момичетата и момчетата ни върнаха във времето на ХІХ век и Възраждането.

Момчетата от Quick Hands Junior и техният ръководител Дани Белев забавляваха гостите на фестивала с улична магия. Настояще и минало се срещнаха, когато уличните магьосници събраха любопитните погледи на целия ансамбъл „Сивек“. 

Латино ритми зазвучаха край Априловата чешма от XVIII век с Радослав Талев и младите китаристи от Музикална школа „Звезди в аванс“. Младежите от театралния състав “Смехоранчета” към НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1928“ ни разсмяха с хумористичен театър. Зрителите на 6Fest се снимаха заедно с живите статуи Театрална формация „Гаргара“ към НЧ “Христо Смирненски – 1949”.

 

◊ МОМЧИЛ ЦОНЕВ: ИМЕТО И ИДЕЯТА НА 6FEST ИДВА ОТ ШЕСТИ УЧАСТЪК В ГАБРОВО

След две международни издания през 2017 и 2018 г. с основни локации на площад „Възраждане“ и Градинката с мечето в Габрово, фестивалът 6Fest се завърна към корените и началото си – Шести участък. Името 6Fest идва от името на най-стария габровски квартал, който днес е известен с двете улици „Опълченска“ и „Николай Палаузов“, намиращи се зад Дечковата къща и църквата „Света Троица“.

“Когато създавах идеята за фестивала 6Fest в края на 2016 г., в проектното си предложение написах: “Според концепцията на фестивала най-старата градска зона Шести участък може да се превърне в ядро на съвременните изкуства в открити пространства”. Подобни артистични квартали има по цял свят, а в България успешен пример за това е квартал Капана в Пловдив” – споделя фестивалният директор и създател на 6Fest Момчил Цонев. Освен организатор на 6Fest Цонев е създател на клипа “Щастливо Габрово”, автор на поредица от исторически книги за Габрово, главен редактор на Габрово Daily, един от най-активните общественици в града, обявен за един от 20-те най-изявени млади личности на България през 2018 г. за културния му принос към Габрово.

Третото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest беше двудневно. В първия ден, 5 октомври, стотици танцьори и граждани преминаха през центъра на Габрово в мащабно танцово шествие, вечерта завърши с музикално-танцов спектакъл на централния площад. 6Fest представи някои от най-добрите местни младежки и артистични формации - Шоу-балет “Магия”, Фолклорен ансамбъл “Сивек”, Клуб по спортни танци “Ритмика”, Танцова школа “Лиана”, Зумба с Васи, Клуб за латино танци „Инкансабле“, Виктория Гергова и Маргарита Георгиева от Музикална школа “Звезди в аванс” и Ивета Петрова, огнена формация “Fire Shadows” и Оркестър Габрово под диригентството на Николай Венков.

Проектът „Фестивал 6Fest Щастливо Габрово“ на Сдружение “Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово” се реализира по Програма „Младежки дейности“ с финансовата подкрепа на Община Габрово.

 

Автор:
6Fest
Публикация:
18.10.2018 г. 23:44
Посетено:
962
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28405-ulichniyat-festival-6fest-sazdade-nov-kvartal-na-izkustvata-v-gabrovo-shesti-uchastak