Празници / фестивали

Изложба на наградени български хайку творби, Панорама на японското кино и още много в XXIX Дни на японската култура

Изложба-базар на хайку стихосбирки и книги, и уъркшопи за деца – оригами „Живи неща" ще са част от съпътстващите събития

Изложба на наградени български хайку творби, Панорама на японското кино и още много в XXIX Дни на японската култура

Картина от световния конкурс за детско хайку „Живи неща"

 

◊ СЪБИТИЕТО
 
За пръв път в България бе проведен Световният конкурс за детско хайку „Живи неща". С предстояща изложба от 10 до 14 октомври ще бъдат представени 24 от наградените хайку творби на български ученици. Официалното откриване ще е на 10 октомври (сряда) от 18:00 ч. във фоайето на Дом на киното в София (ул. „Екзарх Йосиф" 37). Входът за изложбата е свободен.

Конкурсът се осъществи благодарение на активното сътрудничество на Българския хайку съюз и Детския отдел на Столична библиотека и с подкрепата на Посолството на Япония в България. В тазгодишното издание със свои оригинални рисунки, апликации и стихове се включиха 237 български деца на възраст от 5 до 15 години. Предстоящата изложба ще представи 24 от наградените български хайку детски творби, непосредствено разкривайки възприятието на децата за природата, обитателите й и нейните сезони.

Събитието е част от 29. Дни на японската култура и ще бъде съпътствано от изложба-базар на хайку стихосбирки и книги, посветени на класическата японска поезия, и уъркшопи за деца – оригами „Живи неща".

Заедно с изложбата от 10 до 14 октомври, отново в Дома на киното, ще се проведе и Панорама на японското кино. Организаторите – Посолството на Япония в България и Японската фондация, са подбрали за програмата 4 филма. Начален час на прожекциите в делничните дни е 18:30 ч., а през почивните – 16.00 ч.  Цената на билета е 2 лв.

Филмите, част от Панорамата, са едни от най-новите заглавия в японското кино, като обединяващата ги тема е съзряването и любовните трепети на младите хора. Докато се наслаждавате спокойно на японското кино, организаторите са подготвили група аниматори от Български хайку съюз, които ще се погрижат за вашите деца и тяхното забавление.
 
 
◊ ПРОГРАМАТА
 
. Моята любовна история (10 октомври, сряда, 18:30 ч.)
Игрален филм по оригиналния комикс за момичета, който по-рано е превърнат и в телевизионна анимация. Във фокуса на вниманието са любовните перипетии на един малко тромав на вид младеж, който обаче има чиста и открита душа.

. Сето и Уцуми (11 октомври, четвъртък, 18:30 ч.)
Филмова адаптация на популярния комикс, в който действието се разгръща основно чрез оригиналните диалози на две момчета от района на Кансай.

. Когато завесата се вдигне (13 октомври, събота, 16:00 ч.)
Филмът на режисьора Кацуюки Мотохиро е адаптация на творбата на драматурга Оридза Хирата. Героините в лентата са момичетата от идол групата Momoiro Clover Z, които се превъплъщават в ролите на ученички от гимназията.

. 100 пъти влюбен в теб (14 октомври, неделя, 16:00 ч.)
Филмът разказва за романса между младо момиче, което умира в автомобилна катастрофа, и нейния приятел от детинство, който често се връща назад във времето, за да я спаси.


Програмата с всички събития в рамките на Дни на японската култура 2018 може да откриете тук: http://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000394988.pdf.
 
Заповядайте на едно от 17-те събития в София, Варна, Стара Загора и Казанлък тази година и се докоснете до уникалния дух на Япония!


За Дните на японската култура в България:
 
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и девета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

29-ите Дните на японската култура през 2018 г. се осъществяват със съдействието на Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай" и с любезната финансова подкрепа на Astellas, Canon, FANUC, Geotechmin, Honda, JTI, KWP, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric – ClimaCom, Moto-Pfohe, Toshiba, Toyota, Yazaki и Yokogawa – България.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2018 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
09.10.2018 г. 17:21
Посетено:
1311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28359-izlozhba-na-nagradeni-balgarski-hayku-tvorbi-panorama-na-yaponskoto-kino-i-oshte-mnogo-v-xxix-dni-na-yaponskata-kultura