Празници / фестивали

CineLibri 2018: Галавечери на различни култури в Сити Марк Арт Център

От 13 до 23 октомври 2018 в Сити Марк Арт Център

CineLibri 2018: Галавечери на различни култури в Сити Марк Арт Център

 

◊ CINELIBRI 2018

CineLibri 2018: Галавечери на различни култури в Сити Марк Арт Център 
 
Броени дни преди старта на четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri обръщаме внимание върху празничните галавечери, посветени на различни култури, които ще се осъществят в центъра! 

Галасъбитията се реализират с любезното съдействие на посолствата на Бразилия, Япония, Франция, Нидерландия, Финландия.

Фестивален пас на стойност 50 лв., осигуряващ достъп до всички прожекции с изключение на прожекциите в моловете, културен център Г8 и Евро Синема, можете да закупите от книжарниците на „Колибри” на ул. „Иван Вазов” 36 и във Френския културен институт.

Билетите за всички прожекции в София и страната вече са в продажба през системата на  epay и на касите на кината. Линк към билетите в продажба за всеки от филмите и към всички съпътстващи събития можете да откриете на официалната интернет страница на фестивала  www.cinеlibri.cоm.

CineLibri 2018 се осъществява с любезната подкрепа на Виваком, Джеймисън, УниКредит Булбанк, Катаржина, Нескафе, М Кар София, България Еър и множество партньорски институции, които са обявени тук:  www.cinelibri.com.

 

◊ ПРОГРАМА

На 13 октомври в Сити Марк Арт Център ще се състои бразилска галавечер с премиера на „Филмът на моя живот” на режисьора Селтън Мело. Вдъхновен от творчеството на Антонио Скармета, този филм за отчуждението, прошката и втория шанс блести с участието на големия френски актьор Венсан Касел.

В ролите: Венсан Касел, Селтън Мело, Бруна Линзмейер, Биа Арантес, Роландо Болдрин и др.
Език: португалски Субтитри: български

Младият Тони решава да се прибере в родния си град. Там установява, че баща му, който е парижанин, се е върнал във Франция… Тони се посвещава на учителската професия, но бързо се озовава в епицентъра на конфликти, породени от липсата на опит. По думите на режисьора и изпълнител на една от главните роли Селтън Мело историята на Антонио Скармета е „изключително емоционално и забавно приключение със завладяващи персонажи и вълнуващ сюжет". Това е не просто история за страданието, което могат да ни причинят най-близките ни хора. А разказ за прошката и втория шанс. 

Холандската галавечер оказва чест на един от най-превежданите нидерландски писатели в света – Херман Кох. Събитието ще се състои на 17 октомври от 18:00 ч. в Сити Марк Арт Център в присъствието на писателя, който лично ще открие премиерата на документалния филм „Истинският Херман Кох”.

Истинският Херман Кох (Холандия, 2017), Truly Herman Koch, 55 мин.
Жанр: документален филм
Режисьор: Питер Верхоф
В ролите: Херман Кох
Език: холандски Субтитри: български

Херман Кох е един от най-продаваните холандски писатели в света. Самият той е известен като любезен и благ човек, но неговите също толкова очарователни герои често се оказват неморални същества. Какво говори това за техния „баща”? Приятели и роднини на писателя разговарят с режисьора Питер Верхоф, опитвайки се да обяснят „енигмата” Херман Кох. Кое е истинското лице на този толкова успешен творец?                       

На 17 октомври има още едно галасъбитие – реверанс към финландската литература и нейните прочити на големия екран. Прожекцията на комедията  „Мъжът и бебето” по романа на Еве Хиетамиес ще бъде съпроводена с фотографската изложба „Тайната памет на костюма“ (репрезентации на финландската идентичност в ранното финландско кино).

Мъжът и бебето (Финландия 2017), Man and a Baby (оригинално заглавие: Yösyöttö), 86 мин. Жанр: комедия
Режисьор: Мария Пико
Сценаристи: Марко Леино, Еве Хиетамиес, Мария Пико По романа на Еве Хиетамиес
В ролите: Петери Суманен, Маря Сало, Риа Катайя, Нико Саарела и др.
Език: фински Субтитри: български

Един баща остава сам с новородено бебе, след като майката решава, че майчинството не е за нея. Таткото ще се опита да оцелее сам в „женския свят“, за да спаси живота на детето, пък и своя живот. Анти Пасанен работи като журналист. Води нормален живот, жена му Пиа е напът да роди първото им дете. Но ето че пред вратите на болницата внезапно всичко се променя. Пиа му поверява бебето, после се качва в таксито  и изчезва. Анти е изправен пред най-голямото предизвикателство в живота си, а няма никаква представа какво го чака.
 
Японската галавечер е на 23 октомври и вече се очаква с трепет от почитателите на Харуки Мураками. Събитието е част от Дните на японската култура в България и включва прожекция на поетичната драма „Тони Такитани”, създадена по мотиви от разказ на големия японски писател.

Тони Такитани (Япония 2004), Tony Takitani, 105 мин.
Жанр: драма
Режисьор: Джън Ичикауа
Сценарист: Джън Ичикауа По разказ на Харуки Мураками
В ролите: Исеи Огата, Рие Миазава, Шинохара Такахуми и др.
Език: японски Субтитри: български

Тони е имал самотно детство, тъй като съучениците му са го отбягвали заради западното му име. Притежава талант на художник, но работи като технически илюстратор, защото картините му са лишени от душа… Вече в средата на житейския си път той среща младата и привлекателна Ейко Конума и се влюбва. Благодарение на нея Тони за пръв път се чувства истински свързан с външния свят. Ала Ейко има една нездрава страст – магазините за дрехи… Разказът, вдъхновил филма „Тони Такитани”, е модерна рефлексия върху отчуждението. Тони Такитани е японският „човек без качества”, аутсайдер, който е длъжен да оцелее в един свят, управляван от парите. А както почитателите на Харуки Мураками знаят, неговото творчество е калейдоскоп на гангрените на съвременното общество, вселена, отразяваща ярко отблясъците от счупеното минало и „прекършените прегръдки“ на настоящето. Разказите и романите на големия японски писател рециклират отговорността на XX век за случващото се днес. Защото нищо не може да спре шеметната инерция на това хилядолетие, което позна удоволствието, но загуби задоволеността.
 
__________
 
Сити Марк Арт Център 

гр. София, 1504
бул. "Янко Сакъзов" № 30

Билетна каса
Тел.: 02/ 955 74 78

 
Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
05.10.2018 г. 17:09
Посетено:
1098
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28333-cinelibri-2018-galavecheri-na-razlichni-kulturi-v-siti-mark-art-tsentar