Празници / фестивали

III Фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка

Чуй думите. Почувствай музиката...

III Фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка

 

◊ ¡OLÉ FESTIVAL 2018

Третият фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка ще се проведе от 7 до 24 октомври в София. Организаторът - Институт Сервантес в сътрудничество с Джаз Плюс Концерти обещава нов прочит на традиционната испанска и латиноамериканска музика с първокласни изпълнители с търсещ дух.

Концертите залагат на  музикално качество и ще се проведат на 11, 18 и 24 октомври в София Лайв Клуб. с начален час 20:00 ч. 

¡Olé Festival! отново предлага и богата съпътстваща програма с най-нови испански документални филми, посветени на музиката и танца.  Прожекциите ще се проведат в Дома на киното на 7, 8 и 9 октомври.

 

◊ КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА

• 11 октомври, 20:00 ч. // Aнтонио Серано & Антонио Санчес // Фламенко джаз. Незабравим спектакъл в памет на легендарния фламенко китарист Пако де Лусия, представен от Антонио Серано (хармоника) и Антонио Санчес (китара) - най-изявените музиканти от неговия последeн септет. С големия китарист ги свързват години споделен опит, много музика и преживявания. Концертът в София ще представи емблематични теми, свирени приживе с Пако де Лусия, както и композиции, вдъхновени от личността на гениалния китарист и свързани с документалния филм "Пако де Лусия: търсенето", реж. Франсиско Санчес (Награда „Гоя“ за най-добър документален филм 2015). Филмът е включен в съпътстващата програма на OléFestival!

• 18 oктомври, 20:00 ч. // Мария Торо // Фламенко и бразилски повей. Флейтистката Мария Торо композира музиката си, като я съчетава с елементи от държавата, в която твори. В последните пет години изнася концерти в Испания, Швейцария, САЩ и Бразилия, държави в които живее. В София тя ще представи първия си албум „A Contraluz“ (2014), композиран в Швейцария, звучал в различни европейски градове и записан в Ню Йорк (2017). В Бразилия, докато представя първия си диск композира своя втори  албум “Araras” (2018). Тръгвайки от фламенкото и израствайки в джаза, Мария Торо чертае пътя на своя собствен музикален език. Постоянните й пътувания й позволяват да се вдъхновява от музиканти в различни точки по света. Независимо дали свири с големи европейски музиканти или е на джаз-сцената в Ню Йорк или Бразилия, за проектите й е характерно едно - неподправената флейта на Торо. Много музикална, разпознаваема още от първата изсвирена нота, Мария Торо успява да съчетае таланта си да композира с изключителни аранжименти и качествен музикален продукт. Независимо с кого излиза на сцената, тя носи своя почерк и за нея изцяло важи - музиката не познава граници. 

• 24 октомври, 20:00 ч. // Куентин Гас & Лос Сингарос // Психеделик фламенко рок. Психеделик рок група от Севиля. Канят българската публика на една разходка из сухите южни испански земи, в полет към многоцветните небеса на психеделията. Критиката определя албума им "Caravana" като едно от най-интересните музикални предложения на годината. Рокаджиите от Севиля обещават едно силно преживяване с техния психеделичен фламенко рок и ни приканват да полетим във времето. 

 

◊ ФИЛМОВАТА ПРОГРАМА

Olé Festival представя известния документален филм на режисьора Франсиско Санчес „Пако де Лусия: търсенето“ (награда „Гоя“ за най-добър документален филм 2015) за живота на великия китарист, починал преди  приключването на филмовата продукция. Очаквайте и два филма за две силни жени – единият за съдбата на една от най-известните фламенко танцьорки, а другият за хореографията и разчупването на клишетата в традиционния танц. Интересна история на един испански музикант ще ни отведе до Сенегал, за да се смесим с африканските ритми в Казаманс. Блестяща операторска работа и безупречен монтаж на филмите предават шеметното и въздействащо усещане на творческия процес в чист вид.

Пако Де Лусия: Търсенето (Испания, 2014). 95'. Франсиско Санчес Варела
Неделя, 7 октомври, 17.00 ч.

"НО" - един фламенко разказ (Испания, 2016). 75'. Хосе Луис Тирадо
Неделя, 7 октомври, 19.00 ч.

Импулс (Испания, Франция, 2017). 94'. Емилио Белмонте
Понеделник, 8 октомври, 20.30 ч.

Казаманс (Испания, 2016). 92'. Палома Сапата
Вторник, 9 октомври, 19.00 ч.

Оригинална версия, субтитри на български.
Билети на касата на Дома на киното.

 

Автор:
Институт Сервантес
Публикация:
05.10.2018 г. 15:24
Етикети:
филмиконцертимузикакинофестивалДжаз ПлюсИнститут Сервантес
нова музика от Испания и Латинска Америка
Посетено:
888
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28331-iii-festival-za-nova-muzika-ot-ispaniya-i-latinska-amerika