Празници / фестивали

Романът „Тютюн” от Димитър Димов на различни езици

26 септември - Европейски ден на езиците

Романът „Тютюн” от Димитър Димов на различни езици

 

◊ ПОКАНА

Романът „Тютюн” от Димитър Димов на различни езици

През 2010 г. Съветът на Европа, с подкрепата на Европейския съюз, обявява 26 септември за Европейски ден на езиците. Основни цели на отбелязването на този ден са да се популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, да се насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст за повишаване нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство.

По този повод къща музей „Димитър Димов” (част от структурата на Националния литературен музей) ще се включи в отбелязването на Европейския ден на езиците с провеждането на:

  • от 10:00 до 17:00 часа – занимания с ученици и студенти (беседа за преводите на романа на различните езици и за техните преводачи, образователно-развлекателна игра, четене на откъси от романа);
  • от 17:30 часа – литературно четене на откъси от романа „Тютюн” на различни езици – български, френски, немски, испански, полски, чешки, гръцки, турски, румънски, хърватски, словенски, унгарски, руски, украински, словашки, монголски, китайски, японски и др.;
  • временна изложба с материали, свързани с преводите на романа на чужди езици, както и материали, свързани с изучаването на английски, френски, немски, испански и руски език от Димитър Димов. Посетителите ще могат да видят и коя е последната книга, останала недочетена при заминаването на писателя за Букурещ на 31 март 1966 г.

 

Каним Ви да вземете участие и да бъдете наши гости в събитието. Ще се радваме заедно да отбележим Европейския ден на езиците!

Събитието ще се проведе на 26 септември от 17.30 часа в къща музей „Димитър Димов” (София, кв. "Лозенец", ул. „Кръстьо Сарафов № 26).

Заповядайте!

 

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
24.09.2018 г. 16:59
Посетено:
2488
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28261-romanat-tyutyun-ot-dimitar-dimov-na-razlichni-ezitsi