Празници / фестивали

Иън Макюън открива Cinelibri, премиера на Тери Гилиъм закрива

46 филма на четвъртото издание на кино-литературния фестивал

Иън Макюън открива Cinelibri, премиера на Тери Гилиъм закрива

 

◊ ЛЮБОВ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ

Четвъртото издание на кино-литературния фестивал CineLibri ще представи 46 филма от 10 до 24 октомври. Тематичен фокус тази година е любовта във всичките й измерения, което обяснява и мотото на фестивала: Любов между редовете.

По традиция част от филмите в програмата на CineLibri се излъчват и извън столицата.  Тази година каузата на фестивала приобщава градовете Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна и Враца.

 

◊ ИЪН МАКЮЪН ОТКРИВА ФЕСТИВАЛА В ЗАЛА 1 НА НДК

Британският писател, кино сценарист и общественик Иън Макюън ще открие CineLibri 2018 с една от най-интригуващите литературни адаптации, създавани някога  - „На плажа Чезъл“. Събитието ще се състои на 10 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК с тържествена церемония. Освен че е специален гост на фестивала, Макюън ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

◊ 9 ФИЛМА В КОНКУРСА НА CINELIBRI

Конкурсната програма на CineLibri включва 9 филма, в т.ч. филма омнибус „8 минути и 19 секунди“, който се състои от шест късометражни новели, вдъхновени от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов. Това е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за наградата за най-добра екранизация.

В конкурсната програма присъстват отбрани продукции:  френско-канадската криминална драма „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел -  удостоена с пет награди „Сезар“ екранизация на едноименния шедьовър на Пиер Льометр, носител на „Гонкур”; френско-белгийската продукция „Корнелиус, виещият мелничар“ на режисьора Ян Льо Кьолек (екранизация по романа „Мелничарят, който виеше срещу луната” на Арто Паасилина), интелигентната мистерия „Чудноватият дом“ на режисьора Жил Паке-Брене, адаптация по романа на Агата Кристи; френско-белгийският трилър „Липсващото досие“ на режисьора Ерик Зонка, адаптация по бестселъра на Дрор Мишани; комедийният романс „Джулиет гола“ на Джеси Перец по романа на Ник Хорнби; пленителната френска драма „Обещанието на зората“ на Ерик Барбие, адаптация по автобиографичния роман на Ромен Гари, с Пиер Нине и Шарлот Генсбург; амбициозната американска продукция „Чайка“ по пиесата на А. П. Чехов, адаптация на режисьора Майкъл Мейер с участието на Сърша Ронан и Анет Бенинг; копродукцията „Съпругата“ на режисьора Бьорн Рунге (екранизация по романа на Мег Уолицър с участието на забележителната Глен Клоуз).

 

◊ ПРЕМИЕРА НА ТЕРИ ГИЛИЪМ ЗАКРИВА КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА

Церемонията по награждаване на победителите от конкурсната програма ще се състои на 16 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Непосредствено след обявяването на призьорите и връчването на отличията зрителите ще присъстват на премиерна прожекция на „Човекът, който уби Дон Кихот” на Тери Гилиъм.

 

◊ ГАЛАВЕЧЕРИ НА ПЕТ НАЦИОНАЛНИ КУЛТУРИ

Акцент в паралелната програма на фестивала са петте галавечери в чест на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония (в рамките на Дните на японската култура в България). Събитията предвиждат прожекции на отличени литературни адаптации и съпровождащи ги дискусии.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
24.09.2018 г. 22:46
Посетено:
996
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28254-ian-makyuan-otkriva-cinelibri-premiera-na-teri-giliam-zakriva