Празници / фестивали

Алтернативният фестивал на София "Квартал фестивал" с трето издание

От 14 до 16 септември с вход свободен за всички събития

Алтернативният фестивал на София "Квартал фестивал" с трето издание

 

◊ ТРЕТО ИЗДАНИЕ НА "КВАРТАЛ ФЕСТИВАЛ"

Алтернативният арт фестивал в София "квАРТал Фестивал" обяви третото си издание от 14 до 16 септември. Входът за всички събития е свободен.

Фестивалът ще преобрази атмосферата по улиците между бул. “Мария Луиза”, бул. “Дондуков”, бул. “Васил Левски” и бул. “Сливница” в София. 2018-та е “Европейската година на културното наследство” и именно богатата култура, архитектура и история на творческата зона “квАРТал” ще залегнат в основата на тазгодишната програма.
Фестивалът е с ново мото и разширена концепция - “РЕстарт: квАРТал отвръща на времето”.

 

◊ ДИДЖЕЙ СЦЕНА ПОД ПРОЗОРЦИТЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Вътрешният двор, разположен между ЦУМ и Министерски съвет, ще се превърне в Ministry of kvARTal - арт пространство с диджей сцена, на която ще се изявят редица познати имена от родната дръм-енд-бейс и хаус сцена: Emil Prize, DTK a.k.a DarkTechnik, pAnega, Kenobi, Soulnd и приятели (Ministry of BASS - събота) и Boyan & Zimone и приятели (Ministry of Housе - неделя). Диджей сцената ще бъде на 15 и 16 септември от 13 до 22:30 ч.

Пространството ще бъде наситено и с още арт съдържание: улични танци K pop, детска графити работилница, атрактивният боди арт проект Urban Camouflage, който ще превръща живи хора в графити произведения.

Паркингът на Министерски съвет на ул. "Триадица" ще се префасонира в мащабен скейт парк, построен от Five High - в събота и неделя там ще се проведат уъркшопи по скейтборд за деца и младежи, състезания за напреднали с много награди.

 

◊ УЛИЧНИ ИЗКУСТВА И КОНЦЕРТИ КРАЙ ХАЛИТЕ

Сградата на Централни софийски хали също ще бъде сред най-атрактивните локации. Международният фестивал за улични изкуства 6Fest Габрово ще гостува с отворена сцена, разположена в зоната на паркинг-двора на ул. "Пиротска" от 12 до 15:30 часа в събота и неделя. Всеки желаещ да се включи с улично изкуство е необходимо да се запише предварително на Facebook страницата на 6Fest или info@6fest.gabrovo.net.

Вечерите на същото място са отредени за любимата музикална платформа на фестивала kvARTal LIVE, където ще се изявят набиращите все по-широка популярност сърф рок, рокабили, рок-енд-рол фаворити от VAN COCK, даркуейв формацията ВИОЛЕТОВ ГЕНЕРАЛ и лейбъла за хип-хоп Sofia Beats, с арсенал от трима диджеи и лайв на Trombobby и хип-хоп изпълнителите WOSH MC feat. YOKO.

 

◊ FREE SOFIA SCHOOL В ДОМ НА КИНОТО

Традиционната инфо точка на фестивала Дом на киното (ул. "Екзарх Йосиф" 37), може да се похвали с богата програма и тази година. На 15 септември очаквайте специалната програма CREATIVE IRELAND, инициатива на Посолство на Ирландия в България, включваща кино, музика, танци и изложба. В същия ден SOHO, Домът на киното и Cush.BAR ще бъдaт домакини на FREE SOFIA SCHOOL с гости Александър Шпатов от Читалнята в София и фотографът Иван Шишиев от “Етюд-и-те на София”. На 16 септември пък в киното може да се види БягствоКъмСофия.gif – един филм за перспективите в град, направен от музика и ГИФ, или защо си струва да избягаме КЪМ София. И в трите дни ще работи целодневно богата филмова програма.

 

◊ ЗАТВАРЯТ УЛ. "ЦАР СИМЕОН" - ЩЕ СЕ ТВОРЯТ ИЗКУСТВА

Ул. "Цар Симеон" ще се преобрази в прекрасна пешеходна зона, пълна с атрактивни локации! Sito Studio ще демонстрира отпечатване на тениски и ще представи нова колекция тениски, мешки и бандани. Всеки желаещ ще може да сам да отпечата тениска с избрана картинка. За феновете на цианотипията ще има традиционните работилници с фотограми, както и специална детска работилница. Бар French 75 и бистро L'Etranger са подготвили богата програма. Както и в предходните издания, във French 75 ще гостуват любими DJ артисти-резиденти на бара. L’Etranger ще предложи вкусна храна и неустоими френски коктейли, както и пиано концерт на самата улица!

 

◊ ОЩЕ ФЕСТИВАЛНИ АКЦЕНТИ

Програмата на квАРТал Фестивал 2018 ще завърши в неделя с FOLKWIRES - изцяло нов аудиовизуален проект на Ivan Shopov и Лора Шопова.

В програмата на тазгодишния квАРТал Фестивал ще присъстват и традиционните архитектурни и графити турове, а тази година ще се проведе и специален тур за незрящи, детския “Градски изследователи”, куест играта Софияда и други.

Пълната програма на фестивала може да следите на Facebook страницата квАРТал/ Kvartal.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
14.09.2018 г. 11:04
Етикети:
фестивалулични изкустваСофия
квАРТал Фестивал 2018
Посетено:
878
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28228-alternativniyat-festival-na-sofiya-kvartal-festival-s-treto-izdanie