Празници / фестивали

Х Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите”

14-23 септември 2018 г., София

Х Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите”

 

◊ "ПАНАИР НА КУКЛИТЕ" 2018

Х Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” 2018

На 14.09.2018 г. от 19.00 ч. в салона на Столичен куклен театър (ул. „Гурко“ 14) ще се състои официалното откриване на десетото юбилейно издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” 2018.

От 14 до 23 септември 2018 г. София ще е пъстра, цветна, изпълнена с много настроение и творческа енергия, невероятни емоции и фестивален дух. За десети път в столицата ще се срещнат и покажат творчеството си куклени и улични артисти от Япония, Италия, Испания, Израел, Великобритания, Франция, Унгария, Холандия, Полша, Хърватия, Русия и България. Форумът се организира от Столичен куклен театър и Столична община и е част от културния календар на СО.

Партньори на събитието са Министерството на културата, Акт Унима – България, Институт „Сервантес”, Италиански културен институт, Институт Балаши – Унгарски културен институт в София и Посолството на Унгария в България, Посолството на държавата Израел в България, Театър „Българска армия“, НДК, Театър 199. Медийни партньори на фестивала са Българската национална телевизия, Радио Дарик, Радио Фемили.

Форумът ще стартира на 14 септември от 18.00 ч., във фоайето на Столичен куклен театър на ул. „Гурко“ 14, с откриване на изложба сценография „90 години от рождението на арх. Иван Цонев“. Веднага след това, от 19.00 ч., ще се състои премиерата на най-новото заглавие от афиша на Столичен куклен театър – „Страната на Оз“, по Лиман Франк Баум, драматизация и режисура Елица Петкова.

"Панаир на куклите" се нарежда сред едни от най-престижните европейски и световни издания за уличен и куклен театър. Богатото жанрово разнообразие на фестивала включва театрални спектакли за деца и възрастни, уличен театър, улично шоу, клоунада, акробатика, пантомима, улични музиканти и редица други събития, които обогатяват  културния афиш на столицата и се радват на изключителен интерес на гости от страната и чужбина.

По традицията спектакли ще се играят не само в Столичен куклен театър, а и в салоните на Театър „Българска армия“, зала 42 и пространство ДНК на НДК, Театър 199, както и в различни паркови и обществени пространства в столицата. В Южен парк, Парк НДК, парк „Владимир Заимов“, градинката пред Народен театър „Ив. Вазов“, на бул. „Витоша“ и пл. "Света Неделя" ще бъдат показани редица атрактивни улични представления от афиша на фестивала.

Съпътстващата програма ще предостави възможност на професионалисти и любители да се включат в майсторския клас на Руслан Кудашов – главен режисьор на „Большой театр куколь“, Русия и уъркшоп - Японски традиционен театър на Театър ПУК, Япония. Световноизвестният кукловод и режисьор Невил Тантър ще ръководи уъркшоп за професионални актьори. Целта на уъркшопа е да помогне на участниците да изследват и научат възможностите на куклата, като силно изразно театрално средство.

В рамките на "Панаир на куклите" 2018 ще се състои и българската премиера на съвместния проект „Размяна на творчески ресурси“ между Театър ПУК, Япония и Столичен куклен театър - „История за чайка и банда котараци“ от Луис Сепулведа, режисьор Катя Петрова, с участието на Мариета Петрова, Румен Угрински, Стоян Роянов Я Я и на актьори от Театър Пук, Токио. Представлението ще се играе на български и на японски, със субтитри на английски език.

„Чудовища“ е спектакълът на авангардния холандски режисьор и актьор Дуда Пайва, който ще бъде представен на 17 септември от 19.00 ч. в салона на СКТ (ул. „Гурко“ 14).  

Любимият на множество зрители Бродуейски мюзикъл за възрастни „Авеню Q“ на столичните кукленици, също ще бъде част от афиша на изданието. Звездният екип на спектакъла - Рафи Бохосян, Камен Асенов, Венцислава Асенова, Лилия Гелева, Павлета Семова, Георги Георгиев – Антика и Ангел Николов (пиано) ще играе за фестивалната публика на 18.09.2018 г. от 19.00 часа.

Българските представители на юбилейното издание ще са куклените театри на Бургас, Пловдив, Благоевград и Сливен, както и Театър 199, които ще представят едни от най-новите си спектакли, номинирани, отличени с наградата  ИКАР на САБ, носители на престижни международни награди.

Програма на Фестивала: http://sofiapuppet.com/

 

 

Автор:
Столичен куклен театър
Публикация:
12.09.2018 г. 17:12
Посетено:
1083
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28196-h-mezhdunaroden-festival-za-ulichen-i-kuklen-teatar-panair-na-kuklite