Празници / фестивали

Художникът Греди Асса с почетния приз „Аполония Токсофорос“ на "Аполония" 2018

Фестивалът бе открит с концерт на Младежка филхармония „София“

Художникът Греди Асса с почетния приз „Аполония Токсофорос“ на "Аполония" 2018

Откриване на 34-ото издание на Празници на изкуствата "Аполония"

 

◊ АПОЛОНИЯ 2018

Любимият фестивал на поколения българи Празници на изкуствата "Аполония" бе открит вчера в Созопол с тържествен концерт на Младежка филхармония „София“ с диригент Георги Патриков и солист талантливия цигулар Кай Орлинов. Тази година емблематичното културно събитие се провежда от 31 август до 8 септември.

На 34-ото издание на Фестивала световноизвестният български художник-живописец Греди Асса бе удостоен с почетния приз „Аполония Токсофорос“. С над 80 самостоятелни изложби в цял свят талантливият творец е един от най-големите вдъхновители в българското съвременно изкуство. Греди Асса е 20-ият почетен носител на специалния приз, който се връчва за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. По традиция наградата бе връчен от Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Аполония".

Тази година, в рамките на девет дни, "Аполония" ще представи над 70 културни събития. На сцената на Амфитеатъра в Созопол ще излязат изпълнители като Белослава, Стенли, Jeremy?, Милица Гладнишка, Хилда Казасян и други. Гвоздей в програмата ще бъде закриващият концерт на Фестивала на 8 септември, на който легендите от ФСБ ще отпразнуват своя 40-годишен юбилей на сцената.

Любителите на театралното изкуство пък ще могат да се насладят на постановки като „Чамкория“, „Пияните“, „Зимата на нашето недоволство“ и „Лисичета“. А художествената галерия в Созопол ще се превърне в сцена за изявата на най-новите творби на редица български писатели като Георги Господинов с „Всичките наши тела“, Иван Теофилов с „Гласът на тишината“, Михаил Вешим с „Оксиморон (Нечовешки роман)“ и много други.

„Щастливи сме, че тази година Созопол отново ще събере най-добрите български изпълнители и творци в над 20 литературни събития, 30 концерта, 10 театрални спектакъла и 4 фантастични изложби. Това е доказателство, че българската култура е във възход и че любовта на публиката е най-вдъхновяващият стимул“, коментира Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Аполония".

 

За "Аполония":

Празниците на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Целта на това уникално явление в съвременната ни култура е да покаже постиженията на българските творци - автори и изпълнители, да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експерименталните и нестандартни решения в областта на всички изкуства. Фестивалът включва театър, музика, литература, кино, балет, пластични изкуства, архитектура, детска програма.

Ежегодно сцените на "Аполония" в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света.

Фестивалът е носител на престижни награди, грамоти и отличия. Избран е за Фестивал на годината 2007, носител на Националната награда "Хр. Г. Данов", отличен с Почетен знак "Златен век" на Министерството на културата.

 

Повече информация за програмата на "Аполония" можете да намерите на: https://www.apollonia.bg/

и на Facebook страницата на Фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

 

Автор:
Публикация:
01.09.2018 г. 17:57
Посетено:
985
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28177-hudozhnikat-gredi-assa-s-pochetniya-priz-apoloniya-toksoforos-na-apoloniya-2018