Празници / фестивали

Георги Господинов открива Книжна Аполония 2018

1 септември 2018, 20 часа, Художествена галерия - Созопол

Георги Господинов открива Книжна Аполония 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

Георги Господинов открива Книжна Аполония 2018

На 1 септември, събота, от 20:00 часа в Художествената галерия в Созопол Георги Господинов ще представи сборника със свръхкратки разкази "Всичките наши тела"

В книгата са събрани 103 свръхкратки истории, както ги нарича авторът. Завършена е през януари в Ню Йорк, където той печели една от най-престижните писателски стипендии в света, стипендията на Нюйоркската обществена библиотека. Свръхкратките истории на Господинов са смешни и абсурдни, меланхолни и иронични едновременно - стил, който разпознаваме безпогрешно от "Сляпата Вайша", "Естествен роман", "Физика на тъгата". Георги Господинов е носител на наградата Аполон Токсофорос 2005.

"Георги Господинов винаги е имал вкус, талант и смелост да премества границите между жанровете, да играе с тях, да пленява с лекотата, с която го прави. А свръхкратките разкази в новата му книга са пореден и може би най-радикален експеримент по отношение на формата, на играта, но и на литературната конюнктура в момента. Те са като камъчета, майсторски хвърлени в заблатените води на днешното ни живеене. Макар и малки, изящни, неагресивни, трудно видими на фона на едрите литературни сюжети, те с всеки прочит образуват около себе си разширяващи се кръгове от смисъл, вълнуват (ни), избистрят (ни)…"

Надежда Радулова

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
29.08.2018 г. 15:41
Етикети:
СозополПразници на изкустватаГеорги ГосподиновВсичките наши тела
Книжна Аполония 2018
свръхкратки истории
ИК Жанет 43
Посетено:
1114
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28168-georgi-gospodinov-otkriva-knizhna-apoloniya-2018