Празници / фестивали

Празници на изкуствата "Аполония" 2018

31 август - 8 септември, Созопол

Празници на изкуствата "Аполония" 2018

 

◊ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА "АПОЛОНИЯ" 2018

От 31 август до 8 септември в Созопол ще се проведе 34-ото издание на Празници на изкуствата "Аполония". Фестивалът ще представи над 70 културни събития, сред които любимите на публиката „Цената на успеха“, „Книжна Аполония“ и „Детска Аполония“. 

За седма поредна година традиционните за Фестивала срещи „Цената на успеха“ ще представят постиженията на известни хора на изкуството. Писателят Георги Господинов и художникът Греди Асса ще бъдат сред първите творци, които ще споделят мислите си за предизвикателствата по пътя към триумфа с публиката на "Аполония". Графичният дизайнер, плакатист и аниматор Теодор Ушев и режисьорът Владимир Люцканов също ще вземат участие в разговорите за осъществения стремеж, мечтаното осмисляне на всеки труд, представата за съвършенството и признанието на публиката. 

По време на Фестивала специално място за всички ценители на литературата заема „Книжната Аполония“. За трета поредна година известни издателства ще представят свои избрани автори и издания. Сред тях са ИК "Жанет 45", ICU, Издателство „Лексикон“, Artline Studios, Сиела и други.

„Детската Аполония“, организирана от Фондация Аполония и Сдружение „Духовно огледало“, отново ще бъде сред акцентите на Фестивала. 19-ото издание на „Детска Аполония“ ще даде сцена за творческа изява на младите български таланти в областта на изобразителното и приложното изкуство, фотографията, музиката и хореографията. „Детската Аполония“ ще предостави и неповторима възможност на различни поколения творци да се срещнат на Фестивала, благодарение на създателя на Сдружение „Духовно огледало“ Таня Костадинова. Концертът на Младежка филхармония „София“, подкрепен от програма Еразъм+ на ЕС, който ще даде старт на музикалната програма на Празници на изкуствата "Аполония" на 31 август, също е част от множеството международни инициативи на Сдружението.

Още много изненади очакват посетителите на Празници на изкуствата Аполония. Пъстра палитра от концерти ще зарадва всички музикални фенове. Кулминацията на музикалната програма тази година ще бъде закриването на Фестивала от легендите на ФСБ, които ще отпразнуват 40 години от създаването на групата на сцената на Аполония на 8 септември. Сред останалите акценти в програмата са изпълненията на Хилда Казасян, Милица Гладнишка, Белослава, Jeremy?, Васил Петров, както и актьорските изяви на Асен Блатечки, Захари Бахаров, Теодора Духовникова и Луиза Григорова.

 

За "Аполония":

Празниците на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Целта на това уникално явление в съвременната ни култура е да покаже постиженията на българските творци - автори и изпълнители, да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експерименталните и нестандартни решения в областта на всички изкуства. Фестивалът включва театър, музика, литература, кино, балет, пластични изкуства, архитектура, детска програма.

Ежегодно сцените на "Аполония" в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света.

Фестивалът е носител на престижни награди, грамоти и отличия. Избран е за Фестивал на годината 2007, носител на Националната награда "Хр. Г. Данов", отличен с Почетен знак "Златен век" на Министерството на културата.

 

Повече информация за програмата на "Аполония" можете да намерите на: https://www.apollonia.bg/

и на Facebook страницата на Фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

 

Автор: Организаторите
28.08.2018 г. 17:11
Посетено: 1090
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28166-praznitsi-na-izkustvata-apoloniya-2018