Празници / фестивали

XXVI Международен филмов фестивал "Любовта е лудост"

24 август - 2 септември 2018, Фестивален и конгресен център - Варна

XXVI Международен филмов фестивал "Любовта е лудост"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 24 август за пореден път ще се открие Международният кинофестивал "Любовта е лудост". На тържествената церемония от 18 часа на Червената пътека водещ ще бъде актьорът Стефан А. Щерев, познат още като продуцент, ТВ водещ и съосновател на Номадската танцова академия, международния Фестивал за съвременен танц и пърформанс Антистатик и Нощта на театрите. След отправената покана към него да бъде водещ на откриването на фестивала той сподели: "Чувствам се отговорен да поема щафетата от един истински доайен и майстор. Кирил Аспарухов ми е оставил незабравими спомени, когато съм бил гост на фестивала. За мен е чест да приема "диригентската палка" на това очаквано събитие, където срещата между киното и лудостта е любов. Обичам Варна и нямам търпение да стъпя отново в този любим град!"

По време на фестивала ще бъдат представени над 110 пълнометражни игрални филма, както и документални, и късометражни заглавия. 

Награденият за режисура със „Златна палма“ в Кан 2018  филм „Студена война“ на полския режисьор Павел Павликовски ще бъде прожектиран след церемонията по официалното откриване. На сцената на Зала 1 във Фестивален и конгресен център актьорът Ицхак Финци ще получи фестивалната награда за цялостен принос към българското кино.

Конкурсните филми в основната програма са 12, а председател на журито е Клаудия Ландсбергер, Холандия, съосновател и първи президент на European Film Promotion, служи много години на селекционния комитет на конкурсната програма на Берлинале и на Hamburg Film Fund. Член е на Европейската филмова академия. Членовете на журито са: драматургът от Германия Хелмут Шьодел, Катерина Шпица - Русия, актриса, Луис Диого - Португалия, режисьор и Калин Станкулеску - филмов критик от Румъния.

За втора поредна година, фестивалът „Любовта е лудост“ има своето младежко жури, което ще избира най-добрия от представените 10 филма в младежкия конкурс.

В киноафиша на „Любовта е лудост“, освен конкурсна програма и младежка конкурсна програма са включени и следните филмови панорами: Българска класика, Новото българско кино, По  глобуса, Фестивали и награди, Светове и граници, Дни на Русия, Фокус Румъния, Фокус Иран, Фокус Франция, Фокус Испания, Фокус Унгария, Комедиите на Рихард Бланк, Жан-Пол Белмондо на 85 години и късометражна програма. Повечето от филмите са премиерни заглавия, някои от които са: „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, руските „Собибор“ и „Решение за ликвидиране“, „Син на друга майка“ с участието на варненеца Юлиан Костов.

В съпътстващата програма на кинофестивала са включени ежедневни срещи с автограф с любими актьори и режисьори на съвременното българско кино.

Младият режисьор Румен Русев ще открие своята фотоизложба „От L.A. и назад“ на 23 август, а на 25-ти Ginnу Andre ще разкаже своите цветни сънища чрез самостоятелната си изложба живопис „Да рисуваш с любов и лудост“.

Победителите от Петия младежки конкурс за плакат на кинофестивала ще бъдат обявени и наградени  на официалното закриване на „Любовта е лудост“ на 31 август.

Японската драматична комедия „Крадци от магазини“ на режисьора Хирокадзу Коре-еда, получила награда в Кан 2018 ще закрие 26-тия кинофестивал „Любовта е лудост“.

 

Подробна програма на фестивала: https://fccvarna.bg/

 

 

Автор: Виолета Филипова
22.08.2018 г. 17:13
Посетено: 1146
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28151-xxvi-mezhdunaroden-filmov-festival-lyubovta-e-ludost