Празници / фестивали

Първият по рода си фестивал на текстила ТекстФест ще се проведе в Пловдив на 29 и 30 юни

Първият по рода си фестивал на текстила ТекстФест ще се проведе в Пловдив на 29 и 30 юни

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 29 и 30 юни Фондация „Стойна Кръстанова“, помещаваща се на „Улицата на занаятите“ (ул. „Стръмна“ 1), ще бъде домакин на първия по рода си Фестивал на текстила ТекстФест.

Фестивалът ще бъде открит на 29 от 18 часа с изложбата „Текстил и Град“. Изложените творения са резултат от съвместна работа на студенти и ученици с майстори, който чрез неформалното обучение са помогнали младежите да усвоят знания, умения и сръчности, прилагани за изработване на художествени текстилни изделия.

Ще бъдат показани нови интерпретации на усвоените стари технологии за обработка на тъкани. Изложбата включва облекла и накити, текстилни изделия, дигитализирани образци, творчески фотографски интерпретации, модели и скици. Всяко едно от тези творения представя новия прочит, който младежите са вложили в старинните техники и умения. Претворявания на избрани текстилни технологии, представляват също и градското нематериално културно наследство на различни етнични групи, обитаващи и обитавали Пловдив. Изложбата е резултат от проекта „Текстил и град. Текстилното наследство на общностите в Пловдив – Старинни умения за нови творения“,  който е част от Културния календар на Община Пловдив и е получил знака Европейско културно наследство.

Вторият ден от фестивала ще предложи на пловдивчани и гостите на града разнообразни развлечения, които могат не само да наблюдават, но и в които самите те да участват. Изложби, прожекции, видео уроци, работилници, творчески проникновения са само част от акцентите. Посетителите ще се запознаят с конкретни текстилни технологии чрез видео уроци, ще могат да се включат и в изготвянето на текстилна арт инсталация „Кръгът на приятелството“, да участват в Работилничката, но и да погледнат на текстила по един по-различен начин. За да се случи това, организаторите са подготвили ателие и демонстрация на дигитална модна скица на живо;  запознаване с кулинарна интерпретация на текстилна технология - Шоковица и модно ревю с уникални модни творения на студентката Пламена Тонкева. Съпътстващи фестивала ще са добрата музика и фестивалът за къси филми „Текст Къси Филми. В света на текстилните технологии“. 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.06.2018 г. 13:55
Етикети:
Пловдив
Фондация Стойна Кръстанова
ТекстФест
Фестивал на текстила
Посетено:
732
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/28013-parviyat-po-roda-si-festival-na-tekstila-tekstfest-shte-se-provede-v-plovdiv-na-29-i-30-yuni