Празници / фестивали

Фестивал „Етюди и приятели“ – трето издание

16-27 юни 2018

Фестивал „Етюди и приятели“ – трето издание

 

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Етюд" организира

Фестивал „Етюди и приятели“ – трето издание

16-27 юни 2018, в партньорство с: галерия "Етюд"
ДНК- Пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК и Derida Dance Center

Програмата включва:

За първи път в България гостува танцьорът, хореограф, поет и музикант Джулиън Хамилтън от Барселона, заедно с българския танцьор Деница Дикова с новата им премиера “Magnolia and Strangers” (премиера), която ще се състои на 16 юни (събота) в Derida Dance Center (20:00). „В един свят, разкъсан странно със скорост от нетипични събития, има пространство за двама, които да се срещнат. И на това място самите те искрят и почиват. В това пространство творческите им прозрения се формират чрез думи, звук, танц и подреждане на времето. Това е театър на прости потребности – нуждата да се каже и нуждата да бъдем чути – необходимостта от движение и необходимостта да се преместим.“

“An interview with the soul” – първа среща от цикъла „Драматизирайки интимността“ работа в процес, с автор Юлияна Сайска. 18 юни (понеделник) в галерия Етюд (20:00). Провокация в сферата на личното и взаимоотношенията тяло-душа. По текстове на Бонавентура „За тялото и душата“, из „Изповеди“ на Св. Августин, из „Болестта на смъртта“ на Маргьорит Дюрас.
„Нима, когато спя, аз не съм аз? Не! Но толкова голяма е разликата между мен самия и самия мен в двата различни мига- когато влизам в съня и когато излизам от него!“

Задължителни резервации! (etudgallery@gmail.com)

Концертна вечер с премиерни работи: „Moonlight“ на Александар Георгиев (Македония/България) и Дарио Баррето Дамас (Испания), „Maternita“ на Антония Докева, „Започнато и може би завършено“ Ани Колиер представя Веса Тонова и Мария Гезенчова, „Това е всичко“ на Галина Борисова, „Split“ на Ангелина Гаврилова и Филип Миланов и „Beginnings“ на Цвета Касабова (САЩ/БГ) 26 юни(вторник) ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс 20:00

Ще бъдат представени и премиерните спектакли от 2017 година:

“SHAMEBOX” – Вили Прагер и Ива Свещарова на 27 юни (сряда), ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс (20:00). В “Shamebox” Ива Свещарова и Вили Прагер подхождат към сцената като пространство, неизменно съдържащо в себе си риск от чувството за срам. Доколко той се състои в самото излагане на показ на самите изпълнители пред зрители? Коя е първосцената на културата на срама? Дали новопородилата се анонимна дигитална интимност не е и сцена за освобождаване от нейните „норми“? Двамата артисти отварят „кутията на срама“, за да я изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от дръзко любопитство. 

„Мадам Кифлá” – Мирослава Захова на 22 юни (петък), галерия "Етюд" (20:00). Проектът е изграден на базата на пърформанса като направление в съвременните сценични изкуства и се занимава с въпроса: „Красивото“ ли служи на жената или жената служи на „красивото“? Темата на проекта разкрива една рефлексия от съвременните нравствени устои, свързани с убежденията за естетика и красота.

„Историята на вчерашния ден” на Галина Борисова, 24 юни (неделя) в галерия Етюд (20:00). Между стени, завеси и тапети шестима артисти мечтаят в пространството с несигурни намерения и временни решения. Колко често се чувстваме самотни в присъствието на околните? „Никога спомените не действат така силно, както в състояние на душевна слабост“, твърди Галина Борисова, позовавайки се на Л. Н. Толстой.

„Гилгамеш” – театрално представление на Елена Панайотова. Спектакълът „Гилгамеш” е вдъхновен от едноименният  шумеро-акадския епос, който се счита за най-древното предание в човешката история. Епосът тълкува екзистенциалната тема за постигане на безсмъртие и освобождаване на живота от предопределеност. 25 юни (понеделник), ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс (20:00)

Представяме Емилия Дворянова в среща разговор за книгата й “Мир Вам” 20 юни (сряда) галерия "Етюд", 18:30, изложба на Ани Колер в галерия "Етюд" 19 юни (вторник), 18:30, и видео прожекция документален запис с Пенка Енчева в разговор с Ангелина Георгиева, Галина Борисова и Елисавета Маринова 17 юни (неделя) галерия Етюд 18:30 (повече инфо ТУК)

‘The Collier Award’ (an artists’s recognition)
Връчване на НАГРАДА „КОЛИЕР“ 26 юни (вторник), ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс (20:00)

Фондация "Етюд" учреди през 2017г. ’The Collier Award’ (an artists’s recognition)
Наградата се дава от Ани Колиер и съпруга й Нейтън Колиер, които живеят в САЩ и подпомагат българското изкуство чрез фондация "Етюд" и галерия "Етюд" вече над десетилетие. Наградата е на името на Нейтън Колиер, без чиято финансова подкрепа не би имало фондация Етюд или галерия Етюд. Наградата не е свързана с бъдещ проект или с минали постижения, а се дава на хора, чийто живот е посветен по един или друг начин на изкуството. На 26 юни (вторник) 2018 по време на трето издание на фестивал “Етюди и приятели” след концертна вечер в ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс, ще бъде връчена за втори път награда ‘The Collier Award’. Имената на двамата артисти ще бъдат обявени и наградени от Ани Колиер, основател на фондация Етюд, която всяка година подпомага различни инициативи и артисти да реализират артистичните си проекти.
Награда „The Collier Award“ (3 000 лв.) се присъжда на артисти от различни сфери на изкуството.

Фестивалът “Етюди и приятели” се реализира с финансовата подкрепа на фондация Етюд, в партньорство с ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Derida Dance Center и галерия Етюд.

. За представленията в галерия "Етюд" – задължителна резервация на etudgallery@gmail.com
. За представленията в ДНК – билетен център на НДК и преди началото на касата на ДНК
. За представлението в Derida Dance Center – вход на място, преди началото

Автор:
Галина Борисова
Публикация:
14.06.2018 г. 12:04
Посетено:
1172
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27945-festival-etyudi-i-priyateli-treto-izdanie