Празници / фестивали

Европейски месец на фотографията 2018

Темата на деветото издание на фестивала е СИЛА

Европейски месец на фотографията 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

За девета поредна година, екипът на Фотографска академия организира и представя програмата на Месец на фотографията. Темата на деветото издание на фестивала е СИЛА. За силата на фотографията да владее ума и да го подтиква към действие, да спира дъха, да вдъхновява. За силата на старите снимки да помнят вместо нас и да ни спасяват от бързата амнезия, превзела времето ни. За силата на младите автори да се бунтуват и да променят нагласи и съдби.  За силата на поколенията да се вливат едно в друго и да се учат взаимно. За силата на партньорството, което преодолява всички пречки. За силата на приятелството, което прощава всички грешки.

Силата е енергия за работа. И ние от Фотографска академия не спираме да работим, в подкрепа на българската фотографска общност.

Идеята ни, всяка година през юни да показваме оригинали на стари български майстори, се превръща в традиция. Един от акцентите на фестивала ще бъде изложбата "Разказ за Несебър" на арх. Николай Попов. Над седемдесет, брилянтни сребърно-желатинови “миниатюри”, снимани през 1957-ма година, копирани лично от автора и щедро предоставени от наследниците му, ще бъдат показани в галерия SYNTHESIS.

 "Светлина отвътре", силен документален проект на Даниеле Виласана, финалист в конкурсната програма Fotoevidence Book Award и World Press Photo ще бъде показан в Червената къща – Център за култура и дебат. Благодарни сме на Светлана Бахчеванова и създадената от нея платформа Fotoevidence, за дългогодишното партньорство и възможността да показваме на българската публика проекти на автори, документиращи социалната неправда, нарушените човешки права, търсещите справедливост.

По покана на Унгарски институт в София ще пристигне Дьорд Конкой-Теге, автор на дългогодишния проект „Сигет“, посветен на едноименния музикален фестивал. Фотографиите ще бъдат изложени в галерията на Унгарски институт.

След 11 юни в залите на Червената къща – Център за култура и дебат ще доминират младите български автори.

За осма поредна година ще бъде представена групова изложба на студентите от магистърска програма по фотография към Нов български университет. В този кураторски проект на Калина Брейлсфорд със заглавие "Взаимодействие" ще бъдат показани подбрани съвременни фотографски серии на студенти, разработени в рамките на една учебна година.

“Фотографският оригинал и художествените практики” е заглавието на изложбата, включваща автори от Националната художествена академия, които представят нестандартен подход към благородните и алтернативни процеси. Концепции от изложбата ще бъдат разгледани в публична лекция на д-р Лиляна Караджова, куратор на изложбата, на тема „Фотографията между прозореца и тунела: от онтологически модели на обекта към психологически теории за възприятието“.

Част от фестивала е посветена и на най-младите, прохождащи фотографи. Фотографска академия ще бъде домакин на Международното младежко биенале на ФИАП, което ще бъде представено в Националния дворец на културата.

Благодарим на всички наши партньори, на авторите, на кураторите, на журналистите и на публиката на фестивала!

Всички вие правите възможно случването на Месец на фотографията 2018.

 

Надежда Павлова
член на Управителния Съвет на НСФА
и Главен координатор на Месец на фотографията

 

• Програма на Фестивала: http://photoacademy.org/themonth/2018/

Автор:
Публикация:
13.06.2018 г. 12:58
Етикети:
Посетено:
1231
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27937-evropeyski-mesets-na-fotografiyata-2018