Празници / фестивали

Ден на дарителя в Национален музей "Земята и хората"

На 19 юни ще бъдат връчени благодарствени свидетелства на дарители, спомоществователи и доброволци на музея

Ден на дарителя в Национален музей "Земята и хората"

            

◊ ДЕН НА ДАРИТЕЛЯ В НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ "ЗЕМЯТА И ХОРАТА"

Уважаеми дами и господа,

Преди 30 години, на 19 юни 1987 год., под звуците на “Върви народе възродени Националният музей “Земята и хора” отвори врати за първите си посетители и ежегодно на тази дата чества своя Ден на дарителя.

Създаден през 1986 година, чрез щедрите дарения на 90 български и чуждестранни учени, интелектуалци, колекционери и 65 институции и фирми, музеят се превърна в храм на дарителството. Броят на дарители и спомоществователи на музея непрекъснато нараства, за да достигне през 2018 год. 751 частни лица и 237 институции и фирми.

През 1983 год. Илия Делев, единственият търсач и колекционер на гигантски кристали в света, показва в Париж своята колекция от Бразилия. След невероятния успех на изложбата родолюбивият българин предоставя на 22 април 1985 год. дарение от 53 гигантски кварцови кристала на ДОО “Фонд 13 века България”, с условието те да бъдат експонирани в неговата родина България.

За намиране на подходяща експозиционна зала Комитетът за култура (Министерство на културата), начело с Георги Йорданов, полага усилия и спасява предвидените за разрушение сгради на военния Арсенал в София, построени през 1896-1898. С Указ на Министерския съвет от 01.01.1986 г. е създаден Национален музей “Земята и хората”, за чиито нужди е предоставена спасената Голяма коларска работилница на Арсенала. С труда на проектанти и художници от Института за паметниците на културата и финансиране от ДОО “Фонд 13 века България” старата сграда е реставрирана и адаптирана за нуждите на новосъздадения музей. Така голямата сграда на военния Арсенал в София приютява втората в света колекция от гигантски кварцови кристали и става храм на минералите.

Към гигантските кристали на Илия Делев бързо се добавят даренията на десетки български учени, колекционери, интелектуалци, минно-добивни предприятия и организации. Във фондовете на музея постъпват научните колекции на доц. Михаил Малеев, проф. Богдан Богданов, Леонид Ратиев, проф. Ангел Кунов, проф. Иван Начев, проф. Мария Желязкова; Колекциите от български и чужди минерали на Александър Диков, Никола Зидаров, Димитър Ноков, Антон Иванов, Димитър Сокеров; Сбирката от монокристали от Институт по минералогия и кристалография - БАН; Дарения от бившите ДФ “Горубсо”, ДФ “Кремиковци” и престижните фирми Premier Diamond Со. Belgium, English China Clay, Boliden,  Sweden и много други.

Илия Делев прави още две дарения, включващи гигантски кварцови кристали, аметистови геоди, скъпоценни камъни (изумруд, топаз, турмалин, ахати) и др.

 

Ежегодно от 19 юни 1987 год., в Деня на дарителя, екипът на Националния музей “Земята и хората”, представя новите постъпления във фондовете пред своите приятели.

На 19 юни 2018 година ще бъдат връчени благодарствени свидетелства на дарители, спомоществователи и доброволци на музея. Гостите, приятелите и екипът на Националния музей „Земята и хората“ ще имат възможност да се насладят на музикалния подарък на изтъкнатия на лауреати на музикалния конкурс „Музиката и Земята“.

В Изложба „Нови постъпления” (откриване на 19 юни 2018 год.) са представени както дарения на минерали и суровини, така и експонати от теренни изследвания на специалистите на музея.

Нов момент е дарителска кампания сред нашите приятели във Фейсбук в полза на музея.  В резултат на това чрез куриер получихме много дарения от Димитровград, Пловдив, Варна, Момчилград, Кърджали, Хасково, Гърция, София. Сред имената на дарителите са Петър Малинов, Здравко Стефанов, Георги Пенев, Кирил Анадолиев, Кирил Дачев, Златка Станчева, Атанас Запрянов, Николаос Дафнис и Асимина Склари, Стоян Стоянов и др. Тези дарения са основно от ахати от района на Родопите и са експонирани в две витрини.

Най-атрактивната част от експозицията са метеорити от Мароко и Аржентина, дарени от Георги Пенев. Експонирани са и: турмалин с лепидолит, от Мозамбик, дарение от Алксандър Диков; манганови конкреции от Атлантически океан, дарени от Вълкана Стоянова; авторски образци на редки минерални видове от цял свят, дарени от откривателя на минерали Игор Пеков; редки минерали, дарение от Германия, дарение от Маркус Войгт.

В експозицията, наред с минералите, могат да се видят: оригинално писмо на първия български геолог проф. Георги Златарски (1883 г.), теренни описания (1912 г.) и личния алтиметър (уред за измерване на надморски височини) на проф. Георги Бончев, дарени на музея от доц. Руслан Костов.

 

Автор: Национален музей "Земята и хората"
14.06.2018 г. 16:04
Посетено: 684
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27936-den-na-daritelya-v-natsionalen-muzey-zemyata-i-horata