Празници / фестивали

XVI Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев” - Монтана 2018

8-10 юни 2018 г.

XVI Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев” - Монтана 2018

Градската музика на Будва е първият оркестър от Черна гора, който ще участва в Дико-Илиевите празници

 

◊ СЪБИТИЕТО

Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев” ще се проведат от 8 до 10 юни 2018 г. 16-ото им издание ще протече под знака на 120 г. от рождението на самобитния композитор и 30-ата годишнина от създаването на фестивала. Той се провежда под патронажа на ​Министерството на културата. Това е висока оценка за приноса на фестивала като представителен за българската култура и насърчаващ културните контакти.

В шестнадесетото издание на фестивала ще свирят най-добрите български оркестри и мажоретни състави - Гвардейският представителен духов оркестър към Национална гвардейска част , Софийският духов оркестър към Общински културен институт Дом на културата „Искър“, Представителният младежки духов оркестър и мажоретен състав – Ловеч, Младежкият духов оркестър с мажоретен състав - Ботевград, Представителен  общински  духов оркестър с мажоретки - Троян, Представителният мажоретен състав „Светла“ – Елин Пелин, Духов оркестър "Дико Илиев" към Народно читалище "Разум 1883" и Мажоретният състав към Общински младежки дом - Монтана, и разбира се любимците на публиката в града домакин „Vivo - Монтана“.

За фестивала ще пристигнат и три чужди оркестъра от Полша, Румъния и Черна гора. Градската музика на Будва е първият оркестър от Черна гора, който ще участва в Дико-Илиевите празници. Програмата, която ще представи на фестивала в Монтана, е пъстра в стилово отношение. Наред с класика в жанра като „Маршът на славянката” от Василий Агапкин и „Валс номер 2” от Дмитрий Шостакович, будванските градски музиканти ще изпълнят и оркестрови варианти на „Wind of change” на Scorpions, „Colonel bogey” на Малком Арнолд, Микс „ABBA Gold” и още десет обичани творби в категорията Golden Oldies. Родната им музика е представена от пиеса на Михайло Мица Маркович, а също и „Дунавско хоро” и марша „Сливенци при Драва” от Дико Илиев.

Духовият оркестър на гр. Могилно – Полша, за пръв път участва в международен фестивал и затова Дико-Илиевите празници са важен момент в творческата му биография. В програмата му са включени и композиции на Орлин Бебенов – един от авторите, печелили награда в Конкурса за нови творби за духов оркестър, организиран от Община Монтана като съпътстващо събитие на празниците.


Особен колорит в тазгодишното издание на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев” ще внесе оркестър „Яковений” от Ворона – окръг Ботошани, Румъния. Групата е съставена от млади музиканти, които продължават традицията на духовите музики в региона. Формацията изпълнява оригинални народни мелодии.

Регионална изследователска краеведска конференция на тема „Музика за векове” ще бъде съпътстващо събитие на 16-ите Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев” – Монтана 2018. Форумът се организира от Регионална библиотека „Гео Милев”. Той ще се проведе на 8 юни – първият ден на фестивала. Тогава ще бъде открита и изложбата от Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”. В експозиционна зала „Кутловица” ще бъдат подредени рисунки на деца от 34 държави, отличени от журито като най-добри.

 

Програмата на фестивала вижте на: http://www.festival-dikoiliev.tk

Автор:
Община Монтана
Публикация:
07.06.2018 г. 16:02
Посетено:
1025
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/27908-xvi-mezhdunarodni-praznitsi-na-duhovite-orkestri-diko-iliev-montana-2018